Bilişsel Davranışçı Temelli Psiko-Eğitim Programının_x000D_ Psikolojik Dayanıklılık ve Duygu Düzenleme_x000D_ Üzerindeki Etkisi - ERDEN ÇINAR, SEVAL (My University, 2020)
Bu araştırma, rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerininpsikolojik dayanıklılıklarını ve duygu düzenleme becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan bilişseldavranışçı temelli psiko-eğitim programı uygulamak ve bu programın etkililiğini sınamak amacıylagerçekleştirilmiştir. Çalışma, İstanbul’daki farklı üniversitelerde üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenimgören, 11’i deney grubu, 11’i kontrol grubu olmak üzere toplam 22 üniversite öğrencisi üzerindeyürütülmüştür. Çalışmada Friborg ve diğerleri (2003) tarafından geliştirilen, Basım ve Çetin (2011)tarafından Türkçe’ye uyarlanan“Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği” ve Garnefski, Kraaijve Spinhoven (2002) tarafından geliştirilen, Onat ve Otrar (2010) tarafından Türkçe’ye uyarlanan“Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği” veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Bilişsel davranışçıtemelli geliştirilen psiko-eğitim programı 8 hafta boyunca deney grubuna uygulanmış ve programınetkililiği de sınanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Bilişsel davranışçıtemelli psikoeğitim programının uygulandığı 8 hafta sonunda deney grubunda psikolojik dayanıklılıkve bilişsel duygu düzenleme ölçeklerinin bazı alt boyutlarında artış gözlemlenmiş ve programın etkiliolduğu tespit edilmiştir.

In this study, it was aimed to apply a cognitive behavioral-based psycho-education program prepared_x000D_ to improve the psychological resilience and emotion regulation skills of university students studying_x000D_ in the guidance and psychological counseling department. It was also aimed to test the effectiveness of_x000D_ this program. The study was conducted on a total of 22 students, 11 of whom are experimental groups_x000D_ and 11 of which are control groups, studying in the third and fourth grades at different universities in_x000D_ Istanbul. In the study “The Resilience Scale for Adults” developed by Friborg et al. (2003) and_x000D_ adapted to Turkish by Basım and Çetin (2011) and “Cognitive Emotion Regulation Questionnaire”_x000D_ developed by Garnefski, Kraaij and Spinhoven (2002) and adapted to Turkish Onat and Otrar (2010)_x000D_ were used as data collection tools. Cognitive behavioral based psycho-education program was applied_x000D_ to the experimental group for 8 weeks and the effectiveness of the program was tested. No intervention_x000D_ was made to the control group. At the end of 8 weeks of cognitive behavioral-based psychoeducation_x000D_ program, some sub-dimensions of psychological resilience and cognitive emotion regulation scales_x000D_ were increased in the experimental group and the program was found to be effective.
The Effect of Cognitive Behavioral Based PsychoEducation Program on Psychological Resilience and Emotion Regulation