İfade özgürlüğünün sınırları ve yargının tarafsızlığı - Becerik, Arzu (My University, 2007)
Soyadı: Arzu Becerik Hukuk Kamu Hukuku Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - 2007 fade Özgürlüğü, Yargının Tarafsızlığı

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE YARGININ TARAFSIZLIĞI Bu çalışmada, yargılama sürecinde tarafların ifade özgürlüğüne ilişkin yaşanan sorunlar ele alınmış, bu konudaki ulusal hukuki düzenlemeler ile uluslararası düzenlemeler hakkında bilgi verilmiş ve ülkemizdeki yargı kararlarının bu düzenlemelere ne kadar uygun olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde, ifade özgürlüğünün kamu makamları tarafından kullanımı konusu ele alınmıştır. Burada, hakim ve savcıların ifade özgürlüğünü kullanımındaki temel sorunlar, özellikle bağımsızlık ve tarafsızlık konusu işlenmiş; bağımsızlık ve tarafsızlığın güvencelerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, yargılamadaki tarafların, hakim, savcı ve avukatların ifade özgürlüğüne yer verilmiş, bunların ifade özgürlüklerini bağımsız olarak kullandıklarına, dilekçelerde ve kararlarda ifade özgürlüğünün görünümüne yer verilmiştir. İfade özgürlüğünün sınırları, savunma ve iddia dokunulmazlığı konuları incelenmiştir. Bu bölümün ikinci kısmında, hakim, savcı ve avukatların ifade özgürlüğünü birlikte paylaşarak kullandıkları alana ilişkin, yeni duruşma aşamasında ifade özgürlüklerini kullanmalarına yer verilmiştir. Tarafların kendi ifade özgürlüklerinin sınırları örnekler yoluyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Hakim, savcı ve avukatların, ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan ifadelerinin sonuçlarının ne olacağı, bu ifadeler nedeniyle sorumluluklarının ne olacağı açıklanmıştır. Yargılama organlarının güvenceleri ayrıca ele alınmıştır. Yargı güvencelerinin oluşturulabilmesi için, belirli kurumların oluşturulması gerektiği, ülkemizdeki kurumsal yapının güvence sağlamaya elverişli olup olmadığı tartışılmıştır. Hakim ve savcılar hakkında yapılan bir araştırmaya da bu bölümde yer verilmiş, hakimlerin ve savcıların bazı davalardaki yaklaşımlarına yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise ülkemizdeki uygulamaların, ulusal düzenlemelere ve uluslararası düzenlemelere aykırı olan yanları ortaya konmuş ve bunların giderilebilmesi için alınması gereken önlemlere yer verilmiştir. Name and Surname: Arzu Becerik Field: Law Programme: Public Law Supervisor: Professor İbrahim Ö. Kaboğlu Degree Awarded and Date: Master’s Degree - 2007 Freedom of Expression, Impartiality of Justice ABSTRACT THE FREEDOM OF EXPRESSION AND THE IMPARTIALITY OF JUSTICE In this study, the problems faced by the subjects regarding the freedom of expression during juridical procedures are covered and the information about the international and domestic legal rules involved is given in detail. Throughout this study, the conformity of the juridical decisions declared by domestic courts to above mentioned rules are shown. In the first section of this study, the limitations set for for the local authorities involved regarding the freedom of expression in daily execise are discussed in detail. Since the attorney and the judge are official employees working for the state, the limitations they have in their exercise of the freedom of expression throughout the case are considered seperately. The most important issue for this respect is identified as the independence and the impartiality of both the judges and the attorney. As a solution, providing additional legal guarantees to them is offered. The second section of this study is devoted to the discussion of the exercise of the freedom of expression by all the parties involved, that is the judges, the attorney and the lawyers, during juridical procedures. Special attention needs to be paid for the mutual exercise of the the freedom of expression by all of the parties during trials, employing various sample cases. In the last section, it is emphasized that since the above mentioned issues turned out to be structural, their proposed solutions have to be structural as well.
Keywords: Kamu Hukuku