Endüstri işletmelerinde risk ölçüm ve yönetiminde riske maruz nakit akış yönteminin kullanımı ve bir uygulama örneği Doktora Tezi - Kuzu, Serdar (My University, 2013)
netimi, Endüstri İşletmeleri ÖZET ENDÜSTRİ İŞLETMELERİNDE RİSK ÖLÇÜM VE YÖNETİMİNDE RİSKE MARUZ NAKİT AKIŞ YÖNTEMİNİN KULLANIMI VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Risk yönetimi ile ilgili yapılan literatür çalışmaların çoğunda risk yönetim uygulamalarının işletmenin değerini arttırdığı görülmüştür. Finansal kurumlar dışındaki işletmelerin varlığını sağlayan ana faktör nakit akışıdır. İşletmelerde risk yönetim uygulamalarının işletmenin faaliyet nakit akışlarındaki değişim ile aynı yönde hareket ettiği ifade edilmektedir. Ekonomi literatüründe kısıtlı çalışmalar sonucunda farklı yönleri ortaya konulan işletmelerin faaliyetsel nakit akışlarındaki değişimin ekonomi üzerinde yarattığı etkilerden hareketle, söz konusu nakit akışlarındaki değişimlerinin yaratacağı risklerin öngörülmesi, hesaplanması ve yönetilmesi sorunu oldukça önemlidir. Endüstri işletmeleri likit kalmak hem de kârlılığını garanti etmek amacıyla karşı karşıya olduğu bu riskleri tanımlamak ve ölçmek zorundadır. Endüstri işletmelerinin faaliyetlerini sürdürmekte ve yükümlülüklerinin karşılanmasında elde edilen nakit akışları önemli yer teşkil etmektedir. Uygulamada Borsa İstanbul’da işlem gören çimento, demir çelik, gıda ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren endüstri işletmelerinin 2007/ 12-2012/ 9 dönemleri arasındaki çeyrek dönemlik bilanço ve gelir tablosu değerleri kullanılarak bir faaliyet nakit akışı riski modellemesi yapılmıştır. Uygulamada finansal tablolardan elde edilen bazı veriler endüstri işletmelerinde risk kavramını konsolide olarak sayısallaştırmak amacıyla kullanılmıştır. Uygulamada çeşitli hususlar bir süreç içerinde ele alınarak, bu hususlarda izlenmesi gereken önemli noktalar vurgulanmıştır. Uygulama sonucunda endüstri işletmelerinin faaliyet nakit akış riskinin sektör, borçluluk, ciro, karlılık ve piyasa değeri gibi bütünü oluşturan değerlerden ve bu değerler kümesinden nasıl etkilendiği ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın temel amacı finansal sektörde yer alan işletmeler açısından önemli bir yeri olan risk olgusunun, endüstri işletmeleri üzerinde farkındalığını yaratmaktır. Çalışma bu açıdan bakıldığında ülkemiz literatüründeki bahse konu olan boşluğu da doldurmayı amaçlamaktadır. Management, Manufacturing Business

THE USAGE OF THE MEASUREMENT AND MANAGEMENT OF THE METHOD OF CASH FLOW AT RISK IN INDUSTRIAL BUSINESSES AND A CASE STUDY In most of the studies which concern about risk management, it has been seen that risk management applications increase the value of the industrial businesses. Except non-financial institutions, cash flow is the main factor that helps the existence of the businesses. Risk management applications in businesses is told to move in the same direction with the change of the operation cash flow. As a result of limited studies in the economic literature, set out in the different aspects of the businesses’ operational cash flows’ change has had on the effects of the economy. Due to the prediction of the risks created by changes in the cash flows, calculation of risks and risk management are quite important issues. In order to stay in liquid and quarantee the profitability, industry businesses should identify and measure the risks faced by. In industiral businesses maintaining cash flows to continue their operations and to meet obligations constitute an important role. In emprical study, an operating cash flow risk modeling was performed by using the values of quarterly balance sheet and income statement of the industry businesses operating in the cement, iron and steel, food and textile which are traded on the Istanbul Stock Exchange in the period from 2007/ 12-2012/ 9. In emprical study, some of the data obtained from the financial statements of the industrial enterprises are used to quantify the concept of risk on a consolidated basis. In emprical study, during this process by taking a variety of issues, the important points are emphasized during this process. As a result of the study, it has been determined that how the risk of operating cash flow of industrial businesses are affected by the values as sector, indebtedness, indorsement, profitability and market value which make up the whole set of values. The main purpose of this study is to create awareness of risk cases in industrial businesses as it has an important role in financial sector. From this point of study aims to rectify the gap, which is mentioned in our country literature.
Keywords: Endüstriyel Yönetim; Muhasebe; Risk Yönetimi