Farklı lise türlerindeki öğrencilerin öğrenme stilleri üzerine bir araştırma (Rize ili örneği) - Bayraktar, Cengiz; Otrar, Mustafa (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2007)
Araştırmanın amacı Rize İli’nde farklı türdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin öğrenme stillerinin incelenmesidir. Öğrencilerin öğrenme stillerinin belirlenmesinde Otrar (2006) tarafından geliştirilen ve sekiz alt boyut içeren Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği (ÖSÖ-M), demografik bilgiler için de araştırmacılar tarafından geliştirilen bir form kullanılmıştır. Uygulamalar 2006-2007 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın örneklemini Rize İli’nde küme örnekleme yoluyla seçilen on bir farklı ortaöğretim kurumunda öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem yaşları 15 ila 18 arasında değişen 828 (339 kız, 489 erkek) ortaöğretim öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada verilerin analizi kapsamında betimleyici analizlerin (f, %) yanı sıra bağımsız grup t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD teknikleriyle de gruplar arasındaki farklılaşmalar sınanmıştır. Araştırma sonucunda başlıca şu bulgular elde edilmiştir (a)sosyal etkileşim, dokunsallık, görsellik, aydınlatma, otorite, işitsellik ve sebat alt boyutlarında alt boyutlarında okul türleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. (b) Görsellik alt boyutu için cinsiyet grupları arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. (c) Görsellik, otorite, işitsellik alt boyutları için sınıf tekrarı yapan ve yapmayan öğrenciler arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlara bağlı olarak öğrenme süreci ve rehberlik açısından bazı önerilerde bulunulmuştur
A study on the relationship between lycee types and learning styles
Keywords: Bilişsel öğrenme, öğrenme stilleri, ortaöğretim, rehberlik