Elektromanyeti̇k dalgaları engelleme özelli̇kli̇ dokunmamış kumaşların üreti̇mi̇ - Tiryaki Güzel, Sinem (My University, 2023)
Hem akademik literatürde hem de endüstri sektörünün ürün araştırmalarında, çok sayıda uygulama alanı için yenilikçi bir şekilde geliştirilen dokunmamış kumaş yüzeylerinin gözlemlenebilir bir trend olduğu görülmektedir. Bu dokunmamış kumaşlar sadece çeşitli amaçlara hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli performans özelliklerini de sergiler. Mevcut literatürde önemli bir ilgi konusu, iletken özelliklere sahip dokunmamış kumaşlar üzerinedir. Bu iletken kumaşların sayısı ve bileşimi üzerine birçok çalışma yapılmıştır, bu da zengin bir araştırma alanını işaret etmektedir. Bu dokunmamış kumaşlara iletkenlik kazandırma süreci, çeşitli yöntemlerin kullanılmasını içerir. Yaklaşan tez çalışmamız için, kumaşa iletkenlik kazandırmak için birincil araç olarak paslanmaz çelik temelli lifler kullanmayı planlıyoruz. Önerdiğimiz benzersiz bir yaklaşım, bu çelik liflerin dokunmuş kumaş yapılarının belirli yerel bölümlerine bant benzeri bir desende stratejik olarak yerleştirilmesini içermektedir. Çelik liflerin bu tür yerelleştirilmiş yerleştirilmesi, iki ana avantaj sunmaktadır. Öncelikle, gereken toplam lif miktarında bir azalmayı garanti eder, bu da potansiyel maliyet tasarrufuna yol açar. İkincisi, belirli bölgelerde yoğun yerleştirme, kumaşın iletkenliğini artırır ve yüksek iletkenlik değerlerine yol açar. Araştırmamızın ilk aşamalarında, farklı lifleri karıştırarak bu dokunmamış tekstil yüzeylerinin üretimine başlamayı planlıyoruz. Bu liflerin dokunmamış tekstille entegrasyonu için tercih edilen teknik 'iğneleme bağlama yöntemi' olacaktır. Bu iletken dokunmamış kumaşların geliştirilmesiyle ilerledikçe, onların verimliliğini ve güvenliğini garanti etmek zorunludur. Bu nedenle, tüm testler ve değerlendirmeler, tanınmış uluslararası standartlara uygun olarak titizlikle yürütülecektir.

In both the academic literature and the industrial sector's product research, there has been an observable trend of non-woven fabric surfaces being innovatively developed for a plethora of application areas. These non-woven fabrics not only serve diverse purposes but also exhibit varied performance characteristics. A prominent topic of interest in the existing literature centers around non-woven fabrics endowed with conductive properties. Numerous studies have delved into the count and composition of these conductive fabrics, indicating a rich avenue of research. The process of imparting conductivity to these non-woven fabrics involves the use of diverse methodologies. For the purpose of our forthcoming thesis, we plan to employ fibers based on stainless steel as the primary medium to instill conductivity in the fabric. A unique approach that we propose involves the strategic placement of these steel fibers in a band-like pattern on certain local sections of the woven fabric structures. Such localized placement of steel fibers offers two primary advantages. Firstly, it ensures a reduction in the total quantity of fibers needed, leading to potential cost savings. Secondly, the concentrated placement in specific regions augments the fabric's conductivity, resulting in high conductivity values. In the preliminary stages of our research, we intend to embark on the production of these non-woven textile surfaces by blending different fibers. The preferred technique for integrating these fibers with the non-woven textile will be the 'needling bonding method'. As we move forward with the development of these conductive non-woven fabrics, it's imperative to ensure their efficiency and safety. Hence, all the tests and evaluations will be conducted rigorously, aligning with recognized international standards.
Production of electromagnetic wave-blocking non-woven fabrics
Keywords: Dokunmamış kumaş Electromagnetic shielding (EM) effectiveness; Electromagnetic radiation; Electromagnetic waves; Elektromanyetik; Elektromanyetik dalgalar; Elektromanyetik koruma (EM) etkinliği; Elektromanyetik radyasyon; geri dönüştürülmüş polyester fiber; İğne delme; Needle punching; Nonwoven fabric; Paslanmaz çelik fiber; recycled polyester fibre; Stainless steel fibre; Tekstil endüstrisi; Textile industry