Avrupa devletlerinin bloklaşma sürecinde 1908/ 1909 Bosna’nın ilhak krizi - Yılmazata, Mehmet (My University, 2005)
Bu çalışmada, 1908-1909 yılında meydana gelen, Avrupa Büyük Devletleri arasında büyük bir krize sebep olan Bosna-Hersek ilhak krizi izah edilmektedir. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu varlığını tehdit eden, Balkanlarda baş gösteren Panslavizm akımı ve Osmanlı Devletinde ilan edilen Meşrutiyet yüzünden Bosna-Hersek'i ilhak ederek devletlerarası denge sisteminin temellerini sarstı. İlhak krizi hem Avrupa devletleri savaşın eşiğine getirerek hem de ittifak sistemi ve bloklaşmayı derinleşerek Birinci Dünya Savaşına zemin hazırladı. Bosna'nın ilhakı aynı zamanda Osmanlı Devletinde Avusturya karşıtı boykotaj hareketiyle büyük bir tepkinin oluşmasına veçhile oldu ve toplumun siyasete daha aktif katılmasına neden oldu.

This thesis examines the Bosnian Annexation Crisis 1908/ 09 which led to a major crisis between the Great Powers. As the Austro-Hungarian Empire annexed Bosnia and Herzegovina, feeling itself threatened by the emergence of Pan Slavism in the Balkans and reacting to the reintroduction of a constitutional regime in the Ottoman Empire, the international balance of power was threatened dramatically. The Annexation Crisis led the Great Powers to the eve of war, deepened the differences between the rival alliances and prepared the conditions for the outbreak of the GreatWar. The annexation of Bosnia also led to more political consciousness by the public in the Ottoman Empire which manifested itself in form of an anti-Austrian boycott movement.
Keywords: Bosna-Hersek_Balkan Yarımadası; Bosna-Hersek_Siyaset ve yönetim; Tarih_Bosna-Hersek