Sıçanda endotoksemiye bağlı çoklu organ hasarında kolinerjik anti-inflamatuvar yolun rolü - Kolgazi, Meltem; Özgür, Fatih; Beyazoğlu, Ömer; Kocagöz, Ali; Çelik, Mehmethan; Açıkel Elmas, Merve; Yüksel, Meral; Ercan, Feriha; Alican, İnci (My University, 2015)
Amaç: Sıçanda sepsise bağlı çoklu organ hasarında kolinerjik anti-inflamatuvar yolun rolünü araştırmak ve patojenezde indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) ve siklooksijenaz (COX)-2 enzimlerinin etkileşimini incelemektir. Yöntemler: Sprague-Dawley sıçanlara lipopolisakkarid (LPS) (10 mg/kg; intraperitoneal) uygulanarak sepsis oluşturuldu. Tedavi gruplarına, LPS öncesi 3 gün süreyle nikotin (0.1 mg/kg; intraperitoneal) tek başına veya nikotinik reseptör antagonisti mekamilamin (3 mg/kg; subkutan), selektif iNOS inhibitörü aminoguanidin (8 mg/kg; intraperitoneal) veya selektif COX-2 inhibitörü nimesulid (8 mg/kg; intraperitoneal) ile birlikte uygulandı. LPS’den 6 saat sonra dekapite edilen sıçanların karaciğer, böbrek ve akciğer örneklerinde malondialdehid (MDA), glutatyon (GSH), myeloperoksidaz (MPO) aktivitesi, kemiluminisans ölçümleri ve hasar skorlaması yapıldı. Kanda alanin transaminaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve üre azotu (BUN) ölçüldü. Bulgular: Sepsis kanda ALT (p<0.05), AST (p<0.01) ve BUN (p<0.001) düzeylerinde artışa, karaciğer, böbrek ve akciğerde MDA’da yükselmeye (sırası ile, p<0.01, p<0.05 ve p<0.05), MPO’da artışa (sırası ile, p<0.01, p<0.05 ve p<0.001), GSH’da azalmaya (karaciğer için p<0.01, böbrek için p<0.01) ve kemiluminisansta artışa (luminol her üç doku için p<0.001; lusigenin karaciğer için p<0.001, böbrek ve akciğer için p<0.01) neden oldu. Nikotin ALT, AST ve BUN düzeylerindeki yükselmeyi (her üç parametre için p<0.05), karaciğer ve böbrekte MDA artışını (sırası ile, p<0.05 ve p<0.05), GSH’daki azalmayı (sırası ile, p<0.01 ve p<0.01), doku hasarını (sırası ile, p<0.05 ve p<0.05) ve MPO artışını (karaciğer için p<0.05, böbrek için p<0.01 ve akciğer için p<0.01) engelledi. Nikotinin yararlı etkileri diğer tedaviler varlığında devam etme eğilimi gösterdi. Sonuç: Nikotin tedavisi sepsise bağlı karaciğer, böbrek ve akciğer hasarını olasılıkla iNOS ve COX-2 enzim sistemlerinden bağımsız mekanizmalarla korumaktadır.
Keywords: Sepsis, sıçan, kolinerjik anti-inflamatuvar yol, nikotin, inflamasyon