Covid-19 pandemisi döneminde bireylerin diş ve dişeti sağlığı konusundaki bilinç düzeylerinin değerlendirilmesi: Bir anket çalışması - ÖZEN, BENSU; YILDIRIM, HATİCE SELİN; KURU, LEYLA (My University, 2022)
AMAÇ: 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde daha önce insanlarda saptanmamış bir Coronavirus (CoV) tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) insanlarda nedeni belirlenemeyen pnömoniye yol açan bu virusu yeni koronavirus (2019-nCoV) olarak isimlendirmiş ve hastalığı COVID-19 olarak tanımlamış ve 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan etmiştir. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisi döneminde bireylerdeki diş ve dişeti sağlığı konusundaki bilinç düzeylerinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı’na Ekim 2020-Temmuz 2021 tarihleri arasında başvuran bireylere 24 soruluk bir anket uygulandı ve 200 birey bu anket formuna eksiksiz yanıt verdi. BULGULAR: Çalışmaya 18-64 yaş aralığında 95 erkek (%48), 105 kadın (%52) olmak üzere toplam 200 kişi katıldı. Katılımcıların 55’inin (%27.5) ilköğretim, 66’sının (%33) lise, 79’unun (%39.5) ise yüksek okul/üniversite mezunu olduğu tespit edildi. Bireylerin 156’sı (%78) dişeti kanamasının bir hastalık belirtisi olduğunu bildirdi. Dişeti kanamasının göstergeleri, iltihaplı dişeti (%49.5), dişeti çekilmesi (%36.5), sağlıklı dişeti (%1) şeklinde sıralandı; %23’lük bir kısım ise bu soruda bilmiyorum seçeneğini işaretledi. Katılımcılardan 112’si (%56) daha önceden kendilerine periodontal tedavi uygulandığını bildirdi. COVID-19 pandemisine sürecinde periodontal tedavi bulaş riski açısından, bireylerin %33.5’i tarafından güvenli, %27.5’i tarafından riskli, %24.5’i tarafından ne riskli ne güvenli, %10’u tarafından çok güvenli, %3.5’i tarafından ise çok riskli bulundu. Katılımcıların yarısından fazlası (%59.5) şiddetli periodontal hastalıkların, COVID tablosunu olumsuz etkilemeyeceğini bildirdi. SONUÇ: Bireylerin hem kendi diş ve dişeti sağlığı konusundaki bilinç düzeylerinin hem de COVID’in diş ve dişeti sağlığı üzerine etkilerinin değerlendirilmesinde yetersiz bilgi düzeyinde oldukları sonucuna varıldı.
Keywords: Ağız sağlığı; Anket; COVID-19 pandemisi; Diş sağlığı; Farkındalık