Ön açık kapanış ve maksiller darlık olgularının tedavisinde iskeletsel ankraj sistemlerinin ve cerrahi destekli maksiller genişletmenin etkinliğinin üç boyutlu olarak değerlendirilmesi - Çataklı, Duygu (My University, 2014)
1. ÖZET Amaç: Posterior dikey dentoalveolar gelişimi artmış ön açık kapanış olgularında tedavinin amacı molar intrüzyonudur. Maksiller darlıkla seyreden dikey dentoalveolar gelişimi artmış ön açık kapanışa sahip erişkin bireylerin tedavisinde, zigomatik plaklardan ankraj alınarak posterior dişlerin intrüzyonu ile mandibulanın otorotasyonunun sağlanmasının yanı sıra, cerrahi destekli maksiller ekspansiyon uygulaması ile üst çenenin transvers ilişkisinin düzeltilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Arşiv kayıtlarından seçilen 20 erişkin hastanın tedavisinde, cerrahi işlem sonrası intrüzyon ve ekspansiyon kuvvetleri uygulanmıştır. İntrüzyon kuvveti NiTi kapalı yay aracılığıyla uygulanmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası alınan KIBT görüntüleri üzerinde yapılan ölçümlerle tedavinin etkinliği incelenmiştir. Bulgular: Intrüzyon kuvvetiyle üst premolar dişlerin bukkal tüberkülünde ortalama 4.40 mm, palatinal tüberküllerinde ortalama 3.92 mm, üst molar dişlerin mesiobukkal tüberküllerinde ortalama 4.57 mm, mesiopalatinal tüberküllerinde ortalama 4.15 mm intrüzyon gerçekleşmiştir. Mandibulanın otorotasyonuna bağlı olarak FH/ MP açısı 3.18o azalmıştır. Ekspansiyon sonucunda intermolar genişlik 8.2 mm artmıştır. Sonuçlar: Ön açık kapanış ve maksiller darlık olgularının iskeletsel ankraj yardımı ile intrüzyonu, cerrahi destekli maksiller genişletmesi tedavisinin etkili bir yöntem olduğu ve ortognatik cerrahiye alternatif olabileceği tespit edilmiştir. Cerrahi Destekli Maksiller Genişletme, Erişkin Tedavisi, Hızlandırılmış Diş Hareketi, İskeletsel Ankraj, İskeletsel Ön Açık Kapanış 2.

Aim: Treatment of excessive vertical development of the posterior maxilla is to intrude molars. The aim of this study is to treat adult patients with zygomatic plate anchorage in order to intrude maxillary posterior teeth and achieve mandibular autorotation and SARME in order to eliminate transverse discrepancy Materials and Methods: This retrospective study was conducted on the treatment records of 20 adult patients selected from archides.1 week after surgery, intrusion and expansion forces applied. Intrusion forces are applied by NiTi close coils. Material of this study is pre and post treatment CBCT images. Results: Buccal cups of premolars moved 4.40 mm upward while palatinal cusps moved 3.92 mm upwards. Mesiobuccal cusp of molars moved 4.57 mm upward, the mesiopalatinal cusps of upper 1st molars moved 4.15 mm upward. Due to the autorotation of mandible FH/ MP angle decreased by 3.18 degrees. Due to the expansion intermolar width is increased 8.3 mm. Conclusion: Surgically assisted rapid maxillary expansion and zygomatic miniplate anchorage treatment was found to be very effective in skeletal anterior openbite with constricted maxilla and can be an alternative treatment plan to ortognathic surgery. Key words: Accelerated Tooth Movement, Adult theraphy, Skeletal anchorage, Skeletal Anterior Openbite, Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion.
Keywords: Cerrahi Destekli Maksiller Genişletme; Diş Hastalıkları; Erişkin Tedavisi; Hızlandırılmış Diş Hareketi; İskeletsel Ankraj; İskeletsel Ön Açık Kapanış; Sağlık