Öğretmenlere göre meslek lisesi öğrencilerinin rehberlik gereksinimleri - Karagüven, M. Hülya; Cengizhan, Sibel (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2005)
Araştırmanın amacı; meslek lisesi öğrencilerinin eğitsel, kişisel-sosyal ve mesleki rehberlik ihtiyaçlarına ilişkin teknik öğretmenlerin algılarının saptanması, rehberlik ihtiyaçlarının nasıl bir önem sırasına sahip olduğunun ve teknik öğretmenlerin demografik özellikleri açısından bu konudaki algılarının değişip değişmediğinin incelenmesidir. Araştırma, betimsel tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Anadolu yakasında yer alan ve basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen endüstri meslek liselerinde görev yapan 166 teknik öğretmen oluşturmaktadır. Veriler 2004-2005 öğretim yılında toplanmış, veri toplama aracı olarak Erkan (1997) tarafından geliştirilen “Öğrencilerin Rehberlik İhtiyaçlarını Belirleme Formu” ve araştırmacılar tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde .05 anlamlılık düzeyinde alt ölçek toplam puan ortalamaları ile cinsiyet ve branş bağımsız değişkenleri arasında t-testi, kıdem ve yaş bağımsız değişkenleri arasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Anlamlı çıkan Varyans analizi bulgularında hangi gruplar arasında anlamlılığın olduğunun belirlenmesi amacıyla Tukey HSD testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgularda; teknik öğretmenlerin meslek lisesi öğrencilerinin öncelikli olarak eğitsel daha sonra da kişisel-sosyal ve mesleki alanda rehberliğe ihtiyaç duydukları görüşünde birleştikleri saptanmıştır.
Keywords: Rehberlik gereksinimi, mesleki teknik eğitim