Koroner bypass sonrasında endojen nitrik oksit ile pulmoner disfonksiyon arasındaki ilişkinin 80 yaş üzeri hastalarda incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Amaç: Bu çalışmada, 80 yaş üzeri koroner arter hastalarında kardiyopulmoner bypass (KPB) sonrasındaki sistemik ve bronşiyal nitrik oksit (NO) salınımındaki değişiklikler ve bu değişimlerin pulmoner disfonksiyon ile ilişkisi araştırıldı ve bulgular daha genç hasta grubu sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Çalışma planı: Çalışmaya elektif şartlarda primer koroner arter bypass cerrahisi uygulanan, 80 yaş üzeri 12 hasta (ort. yaş 83.8±2.3) ve 60 yaş altı 15 hasta (ort. yaş 52.6±9.5) alındı. Hastalarda ameliyat sonrası pulmoner fonksiyon değerlendirilmesinde solunum indeksi kullanıldı. Nitrik oksit düzeylerinin ölçülmesi için ameliyattan hemen önce, ameliyat bitiminden hemen sonra ve ameliyat sonrası altıncı saatte sistemik kan ve endotrakeal aspirasyon örnekleri alındı ve NO düzeyleri kalorimetrik yöntemle belirlendi. Bulgular: Ameliyat sonrası komplikasyonlar açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Hiçbir hastada ölüm ve solunum yetmezliği görülmedi. Ameliyat sonrasında ve altı ncı saatte tüm hastalarda NO düzeylerinde anlamlı derecede azalma, solunum indeksi değerlerinde anlamlı artış görüldü (p<0.05). Bu değişiklikler 80 yaş üstü hasta grubunda daha fazla olmasına karşın, daha genç yaştaki hasta grubuyla anlamlı farklılık oluşturmadı. Sonuç: Her iki yaş grubunda da ameliyat sonrası solunum indeksi değerlerindeki artışla kendini gösteren pulmoner yetersizlik bulguları NO salınımındaki bozukluk ile ilişkili olabilir. Solunumsal komplikasyonların azaltılabilmesi için NO metabolizmasını göz önüne alan tedavi yaklaşımları yararlı olabilir.

Background: We evaluated changes in systemic and bronchial nitric oxide (NO) levels and the relationship between NO and pulmonary dysfunction in octogenarians undergoing cardiopulmonary bypass, in comparison with the findings of a younger patient group. Methods: The study included 12 patients above 80 years of age (mean age 83.8±2.3 years) and 15 patients younger than 60 years of age (mean age 52.6±9.5 years) undergoing elective primary coronary artery bypass surgery. Postoperative pulmonary function was determined by the respiratory index. Nitric oxide levels were determined by calorimetric measurements in sera and endotracheal aspiration samples obtained before and at the end of surgery, and at six hours postoperatively. Results: Postoperative complications were similar in both groups. Mortality and respiratory failure did not occur. Following operation and at six hours postoperatively, NO levels showed significant decreases and respiratory index values showed significant increases in all the patients (p<0.05). Both decreases in NO levels and increases in respiratory index tended to be higher in the elderly patients, but these changes did not reach significance. Conclusion: Findings of pulmonary dysfunction manifested by increased respiratory index after cardiopulmonary bypass may be related with disruptions in NO release in both age groups. Treatment options considering NO metabolism may be beneficial to reduce postoperative respiratory complications
Evaluation of the relationship between endogenous nitric oxide and pulmonary dysfunction after coronary bypass surgery in octogenarians
Keywords: Anestezi; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Geriatri ve Gerontoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Cerrahi