Babai isyanının ekonomik ve sosyal etkileri - Kon, Ümit (My University, 2019)
Baba İlyas (Baba Resul), Anadolu coğrafyasında Dede Garkın olarak ün yapmış Numan Garkıni' nin halifelerindendir. Baba İshak ise Baba İlyas’ın hem müridi hem de kumandanıdır. Bu isyan, Baba İlyas ve Baba İshak-ı Kefersudi'nin , Anadolu Selçuklu Devleti’nin liyakatsizliği ve israf politikalarıyla ünlü II. Gıyaseddin Keyhüsrev döne-minde, kendilerince çeşitli sebeplere bağlı olarak (Ekonomik, Sosyal, Siyasal, İdari vs.) çıkartmış oldukları ve etkilerinin günümüze kadar geldiği bir isyandır.Anadolu’da coğrafi olarak kırsal alan olarak nitelendirilebilecek bölgelerde baş-layıp oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Toplumsal açıdan köylü, dini açıdan ise Heteredoks yani gayri Sünni Müslüman ağırlıklı bir isyandır.Babai İsyanı, Anadolu Selçuklu Devleti tarihi’ndeki en büyük Türkmen isyanı-dır. İsyan giderek artmış ve durdurulamaz boyutlara gelmiştir. İsyan, ancak II. Gıyased-din Keyhüsrev tarafından kiralanan Paralı Frank askerleri kullanılarak bastırılmıştır.Bahse konu isyan sonucunda Baba Resul ve Baba İshak öldürülmüştür. Babai İsyanı , ekonomik, sosyal, idari vs. çoğu yönden Anadolu Selçuklu Devleti’ne ciddi anlamda zarar vermiş olup, devletin çöküşünü hızlandırmıştır. Nihayetinde Kösedağ savaşıyla beraber Anadolu Selçuklu Devleti, Moğollar’a yenilmiş ve Anadolu, Moğol egemenliği altına girmiştir.

Baba Ilyas (Baba Resul) is one of the caliphs of Numan Garkıni who became famous as Dede Garkın in Anatolia. And the Baba Ishak is the disciple and commander of Baba Ilyas. It is a rebellion that Baba İlyas and Baba Ishak-ıKefersudi revolted in the II. Gıyaseddin Keyhüsrev period which is famous for The Anatolian Seljuk State's inef-ficiency and wastage policy, depending on their own reasons for various reasons (Eco-nomical, Social, Political, Administrative, etc.) and its effects come until today.It started in the regions that can be described as geographical rural areas in Ana-tolia and spread over a wide geography. It is socially peasant, religiously heterodox, or is mostly a non-Sunni Muslim rebellion.The Babai Rebellion is the largest Turkmen rebellion in the history of the Anato-lian Seljuk State. The rebellion gradually increased and became unstoppable. Rebellion were suppressed by the, Mercenary Frankish soldiers who were hired by II. Gıyased-dinKeyhüsrev.Baba Resul and Baba Ishak were killed as a result of the rebellion. Babai Rebel-lion seriously damaged the Anatolian Seljuk State in many ways (Economical, Social, Administrative etc.) and accelerated the collapse of the state. After the battle of Kösedağ, the Anatolian Seljuk State was defeated by the Mongols and Anatolia was under the rule of Mongols.
Keywords: Baba Resul; Babai İsyanı; Economic conditions; Ekonomik durum; Heterodoks Babai Rebellion; Heterodox; History; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Ottoman Empire, 1299-1918; Tarih; Turkey; Türkiye