Avrupa parlamentosu'ndaki popülist radikal sağ grupların dış politika söylemleri : Rusya örneği - Güngörmez, Oğuz (My University, 2024)
Avrupa’da popülist radikal sağ akımlar gün geçtikçe oy oranını artırmakta ve kıta genelinde daha fazla konuşulur hale gelmektedir. Radikal sağ partiler, bu gerçekliğin en somut şekilde görüldüğü Avrupa Parlamentosu’nda da 1999 yılı sonrasındaki tüm seçimlerde temsil oranlarını artırmış ve siyasi olarak çok daha örgütlü hale gelmişlerdir. Özellikle 2024 yılının Haziran ayında yapılan Avrupa Parlamento seçimleri, radikal sağın yükselişini dünyanın gündemine yerleştirmiştir. Söz konusu seçimler ise yalnızca radikal sağın yükselişini sürdürmesi açısından değil, bu yükselişin Avrupa Birliği’ndeki ulusal siyasetlere etkisi bakımından da dikkat çekmiştir. Bu yükseliş ise radikal sağ partilerin bir yandan Avrupa Birliği (AB) siyasetindeki etkilerini artırmasına diğer yandan etkili bir söylemsel mücadele yürütmelerine olanak sağlamıştır. Radikal sağ partilerin yürüttüğü söylemsel mücadelenin en gözle görülür hale geldiği alanlardan biri de dış politika olmuştur. Bu çalışma, Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilen popülist radikal sağ grupların dış politika söylemlerini incelemektedir. Son üç parlamento döneminin (2009-2014, 2014-2019 ve 2019-2024) karşılaştırmalı bir şekilde incelendiği çalışmada, popülist radikal sağ grupların Rusya ile ilgili söylemleri analiz edilmiştir. “Avrupa Parlamentosu’nda yer alan popülist radikal sağ parti gruplarının, Rusya ile ilgili tutumlarını söylemler aracılığıyla nasıl inşa ettikleri” araştırma sorusunun ışığında bu çalışma, bir yandan bu partilerin Rusya temsillerinin anlaşılmasına olanak sağlarken diğer yandan AB içindeki radikal sağ partilerin söylemsel mücadelesine dair bulgular ortaya koymaktadır. Araştırma sonucunda radikal sağ parti gruplarının, Rusya konusunda dönemlere ve konulara göre farklı öznellikler inşa ettiği ve radikal sağ parlamenterlerin Rusya anlatılarının değiştiği görülmüştür. Çeşitli düşünce kuruluşlarının ortaya koyduğu rapor ve analizlerde, radikal sağ popülist partilerin Rusya’ya yönelik açık bir destek ve meşrulaştırma çabası içinde olduğu tespitleri yapılsa da Avrupa Parlamentosu’nda ortaya konulan söylemlere yönelik yapılan mikro analiz neticesinde, radikal sağ parti gruplarının ve parlamenterlerin farklı öznellikler inşa ettiği ve radikal sağın yeknesak bir Rusya temsilinin olmadığı anlaşılmaktadır.

Populist radical right movements are increasing their vote share and becoming more and more talked about across the continent in Europe. In the European Parliament, where this reality is seen most concretely, radical right parties have increased their representation in all elections after 1999 and have become much more politically organized. Especially the European Parliamentary elections held in June 2024 put the rise of the radical right on the world agenda. These elections attracted attention not only in terms of the continued rise of the radical right, but also in terms of the impact of this rise on national politics in the European Union. This has enabled radical right parties to increase their influence in European Union (EU) politics on the one hand and to wage an effective discursive battle on the other. One of the areas where the discursive struggle waged by radical right parties has become most visible has been foreign policy. This study examines the foreign policy discourse of populist radical right parties represented in the European Parliament. A comparative analysis of the last three parliamentary terms (2009-2014, 2014-2019 and 2019-2024) will focus on the discourse of populist radical right groups on Russia. In the light of the research question “how populist radical right party groups in the European Parliament construct their positions on Russia through discourses”, this study provides an understanding of the representation of Russia by these parties and reveals findings on the discursive struggle of radical right parties within the EU. As a result of the research, it has been observed that radical right party groups construct different subjectivities on Russia depending on the periods and issues, and the Russia narratives of radical right parliamentarians are variable. Although reports and analyses by various think tanks suggest that radical right parties have openly supported and legitimized Russia, a micro-analysis of the discourse in the European Parliament reveals that radical right construct different subjectivities and that there is no uniform representation of Russia among parliamentarians.
Foreign policy discourse of populist radical right groups in the European parliament : the case of Russia
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Parlamentosu; Dış ilişkiler; Discourse Analysis; European Parliament; European Union; Foreign relations; Populism; Popülizm; Radikal Sağ; Russia; Rusya; Söylem Analizi Radical Right