Periton diyaliz hastalarının erişkin nefrolojisi bölümüne devredilmesi - ÇİÇEK DENİZ, NESLİHAN; ALPAY, HARİKA (My University, 2021)
Diyaliz tedavisi ve böbrek naklindeki gelişmeler sonucunda, son dönem böbrek yetmezliğinde olan daha fazla sayıda çocuk hasta erişkin döneme ulaşmaktadır. Böbrek nakli kısa dönemde mümkün değilse, periton diyaliz tedavisi genellikle hem sağlık personelinin hem de ailenin tercihi olmaktadır. Genç hastalar için aile merkezli ve koruyucu yaklaşıma sahip çocuk kliniklerinden kendi sorumluluğunu almasını bekleyen erişkin kliniklerine devir (transition) zor olabilir. Bu geçişin hastanın yaşına ve gelişimine uygun olması, tıbbi ve psikolojik gereksinimlerini karşılaması gerekir. Geçiş işlemi hasta dışında ailesini, çocuk doktorunu, erişkin doktorunu, hemşireleri ve sosyal bakım uzmanlarını da içermelidir. Bu işlem özel geçiş polikliniklerinde yapılmalı, bu polikliniklerde hasta izleyen çocuk nefroloji doktoru tarafından tıbbi özeti ile erişkin nefroloji doktoruna sunulmalı ve genç hasta erişkin doktoru ile tanıştırılmalıdır. Periton diyaliz tedavisi almakta olan adolesan hastalar için yapılan uygun ve başarılı devir işlemi, genç hastanın gelecekteki tedavisini ve hastalığının prognozunu olumlu etkileyecektir.

Advances in renal transplantation and dialysis have dramatically improved the prognosis of children with end stage renal disease (ESRD) and have allowed most of them to survive to adulthood. If renal transplantation is not possible in the near future, peritoneal dialysis (PD) is the treatment modality of choice for most children with ESRD. It is difficult for young patients to transfer from child-centered and family focussed pediatric services to adult-orientated healthcare units with expectations on patient in terms of responsibility about their illness. The transition process should include patients, families, pediatricians, adult healthcare providers, nurses and social workers and it should not only be appropriate to age, developmental stage but also intellectual ability, psychological and medical needs of the patient. To promote the successful transition of young people, it should be through a transition clinic where the young patient is seen by pediatric and adult specialists before being transferred. An appropriate and successful transition of adolescents performing PD will have a positive effect on the future treatment and prognosis of the illness.
Transition of peritoneal dialysis patients from pediatric to adult nephrology unit
Keywords: Çocuk; periton diyalizi; yetişkin bakımına geçiş; Child; peritoneal dialysis; transition to adult care