Öğrenme stratejilerinin öğretimi ve bilişsel süreçlere yansıması - Bayındır, Nida (My University, 2006)
Öğrenme Stratejilerinin Öğretimi ve Bilişsel Süreçlere Yansıması Etkili öğrenmenin en önemli öğesi, öğrenmeyi öğrenmedir. Öğrenmeyi öğrenme de, öğrencinin öğrenmelerinde yararlanacağı çeşitli öğrenme stratejilerini kapsar. Öğrenciler, okullarda etkili öğrenmeyi gerçekleştirebilmek için öğrenme stratejilerini öğrenme ve kullanma ihtiyacı içindedirler. Son on yıl boyunca, öğrenme stratejileri öğretim yaklaşımına, akademik başarısızlığı olan öğrencilerin yanısıra normal olarak başarılı öğrencilerin akademik performansını da arttırdığı için daha bir önem verilmiştir. Öğrencilere, nasıl öğreneceğini ve problemleri nasıl çözeceğini öğreten bu öğretim yaklaşımı güçlü bir değere sahiptir. Gerçekten de öğrenme stratejilerinin öğretimi, bu isteklere uygun ve potansiyel olarak güçlü bir cevap olarak görülmüştür. Bir öğrenme stratejisi, öğrencilerin öğrenmeye çalışırken hoşlanabilecekleri tekniklerin kombinasyonunu belirtir. Bir şeyi öğrenmek için bir çok yol vardır. Buradaki temel nokta; aslında konuya bağlı olarak izlenecek yolun, öğrencilerin onu öğrenmesi için gerekli yol olup olmadığıdır. Böylece öğrencilere stratejik öğrenciler olmalarını öğretme çoğunlukla öğretmenin değişkenleri eğitim ortamına entegre etmesi ve anlama yeteneğine bağlıdır. Bu öğretim, aynı zamanda, öğretmenlerin temel öğretimsel ihtiyaçları karşılaması için gerekli biçimlendirmeleri de kapsamaktadır. Böylece, öğrenme stratejilerinin öğretimi, eğitime yeni yaklaşımlar sunar. Öyle ki bu yaklaşımlar, okullarımızda geleneksel olarak meydana gelen eğitimden oldukça farklıdır. O, öğretmenlerin tipik olarak kullandığı şeylerden farklı olarak bir seri eğitim metodunu içerir. Bu araştırmada; ilköğretim okulları eğitim yaşantılarında, öğrenme stratejilerinin öğretimine yeterince yer verilip verilmediğinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma, 2004-2005 öğretim yılında İstanbul’daki ilköğretim okullarında görev yapan 260 sınıf öğretmeni ve 500 öğrencinin anket aracılığıyla görüşleri alınarak gerçekleştirilmiştir. Toplanan verilerin çözümlenmesi sonucunda; öğretmenlerin, öğrenme stratejilerinin öğretimine az yer verdikleri, öğrencilere stratejilerin sadece yararlarını açıkladıkları, stratejileri öğretebilecek düzeyde yeterli olmadıkları ve öğrenme stratejileri ile ilgili düzenlenecek bir hizmet içi eğitim programına katılmak istedikleri ortaya çıkmıştır.

The Learning Strategies Instruction and Effects on Cognitive Processes Learning to learn is a very important component of effective learning and it includes learning strategies. Students need to learn and use learning strategies for effective learning in schools. During the last decade, the learning strategies instructional approach has been emphasized as a mean of incresing the academic performance of normally achieving students as well as students who are at risk for academic failure. This instructional approach, in which the focus is teaching students ‘how to learn and how to solve problems’ has strong validity. Indeed, learning strategy instruction has been touted as an appropriate and potentially powerful response to these demands. A learning strategy refers to the combination of techniques that learners employ as they deal with whatever they are trying to learn. There are numerous ways to learn something. The point, here is that how you go about teaching something is not necessarily the way your students will learn it. Thus, teaching students to be strategic learners is seen as being largely dependent on the teacher’s ability to understand an integrate a host of variables into the instructional setting and to respond accordingly by failoring learning strategy instruction to meet the unigue requirements of the situation. Thus, learning strategy instruction represents a new approach to instruction that is signifacantly different from the instruction that has traditionally taken place in our nation’s schools. It includes a sequence of instructional methods different from what teachers typically use. In this research it was aimed to identify whether learning strategies has been taught to students sufficiently or not in elemantary schools. The research, was carried outwith a sample of 260 teachers teaching and 500 students in those schools in Istanbul during the academic year 2004-2005. The data were collected by means of a questionnaire, the results indicated the learning strategies were taught sufficiently in schools, teachers believed it was useful or necessary to teach learning strategies, teachers declared that they had not enough knowledge about learning strategies in order to be able to teach them effectively and they were eager to participate in an inservice training program about learning strategies.
Keywords: Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğrenme; Öğretim ve öğrenim yöntemleri