Sosyal karşılaştırma ve beden imajı değerlendirmelerinin kişilerarası iletişim bağlamında incelenmesi - Ürkmez, Seda (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, bireylerin iletişimsel bir kanal olarak bedeni algılama biçimleri, beden imajına ilişkin karşılaştırma süreçleri, karşılaştırma hedefleri ve karşılaştırma değerlendirmelerini kişilerarası iletişim bağlamında incelemektir. Araştırma konusuna ilişkin yapılan ön çalışmalarda, sosyal karşılaştırma ve beden imajı kavramlarını, kişilerarası iletişim bağlamında ele alıp inceleyen bir çalışmaya rastlanmadığı için ele alınan çalışma, gerek literatüre sunacağı katkı gerekse de bu alanda çalışma yürütecek araştırmacılara bir fikir vermesi yönünden de katkı sunma amacındadır. Araştırmanın teorik kısmında ele alınan beden imajı, sosyal karşılaştırma ve kişilerarası iletişim kavramlarının ilişkisine yönelik, bireysel düzeydeki ölçümlerden elde edilen bir saha araştırması yapılmıştır. Elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden bir tanesi olan derinlemesine görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Araştırmanın evrenini, bir perakende şirketindeki merkez ofis-beyaz yaka çalışanları oluşturmaktadır. Bu araştırmada kolayda örneklemeden yararlanılmış olup, veri toplama metodu olarak yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulardan, sosyal karşılaştırma ve beden imajı değerlendirmelerinin kişilerarası iletişime olumlu ve olumsuz yönde yansıyan birtakım sonuçları beraberinde getirdiği tespit edilmiştir. Kişilerin sosyal karşılaştırma sonucunda sahip oldukları beden imajı algıları pozitif yönde olduğu takdirde kişilerarası iletişimin kalitesi, süresi, frekansı gibi unsurlar da süreçten olumlu yönde etkilenmektedir. Bunun tam tersi bir şekilde olumsuz beden imajı algıları, kişilerarası iletişimi de olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. lerarası İletişim, Beden İmajı, Sosyal Karşılaştırma.

The aim of this research is to examine the ways in which individuals perceive the body as a communicative channel. The research also examines the comparison processes related to body image, comparison goals, and comparison evaluations. The research topic has not been previously studied, so this study will contribute to the literature and provide a foundation for future research. A field study that collected data from individuals was conducted on the relationship of body image, social comparison and interpersonal communication concepts, as was discussed in the theoretical section. The obtained data were collected by in-depth interview technique, which is one of the qualitative research methods. The population of the research consists of head office employees in a retail company. In this research, convenience sampling was used, structured and semi-structured interview technique was used as a data collection method. As a result of the research, it has been determined that social comparison and body image evaluations bring together a number of positive and negative results in interpersonal communication. If the body image perceptions that people have as a result of social comparison are in a positive direction, elements such as the quality, duration, frequency of interpersonal communication are also positively affected by the process. On the contrary, negative body image perceptions can also negatively affect interpersonal communication in a negative way. Interpersonal Communication, Body Image, Social Comparison.
Examination of social comparison and body image evaluations in the context of interpersonal communication
Keywords: Beden İmajı; Body Image; Interpersonal communication; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası İletişim; Social Comparison; Sosyal Karşılaştırma