Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivalinin denizciliğin ve deniz kuvvetlerinin tanıtımına katkısı - Özalp, İbrahim Erhan (My University, 2006)
MARMARİS ULUSLARARASI DENİZCİLİK FESTİVALİNİN DENİZCİLİĞİN VE DENİZ KUVVETLERİNİN TANITIMINA KATKISI Küreselleşmeyle beraber iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, uluslararası yaşamda uzaklık anlayışını tamamen değiştirmiş, sınırları kaldırarak toplumları birbirine yaklaştırmıştır. Uluslararası ilişkilerin çok yoğun ve karmaşık hale geldiği bu süreçte ülkelerin birbirleriyle ilgili değer yargılarının önemi, ekonomik ve siyasi çıkarlarını da etkilediğinden ‘tanıtma’ ülkelerin kendilerini anlatabilmek için ihtiyaç duyduğu bir etkinlik alanı olmuştur. Bir ülkenin tanıtılması öncelikle dünya ulusları arasında saygınlık kazanmak ve söz sahibi olmaya yöneliktir. Ülkemizin tanıtımı da sadece turizm açısından değil; kültürel, sosyal ve siyasal açıdan da önem taşımaktadır. Bu çalışmada; üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, ‘deniz devleti’ olmaktan çıkıp ‘denizci devlet’ olma sürecine katkıda bulunmak, denizciliği tanıtıp sevdirmenin yanında, güvenlik ve dış politika aracı olarak yüzyıllarca ulusların kaderlerinde önemli bir rol üstlenen ve ülkelerin denizdeki silahlı gücü olan deniz kuvvetlerinin, uluslararası alandaki gücünü ve yerini ortaya koymak amacıyla; 2005 yılında birincisi düzenlenen Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivalinin, denizciliğimizin ve deniz kuvvetlerinin tanıtımına katkısı incelenmiştir. Ülkemizde ve Akdeniz de bir ‘ilk’ olma özelliğini taşıyan bu festivalin başarıyla icra edilerek, ülkemizin ve denizciliğimizin tanıtımına son derece olumlu katkılar sağladığı ve amacına ulaştığı görülmektedir.

THE ASSISTANCE OF MARMARIS INTERNATIONAL MARITIME FESTIVAL TO INTRODUCTION OF NAVY AND NAVIGATION By the effect of the globalization, the rapid growth in the communication tecnologies have changed the meaning of distance and eliminated the borders and caused the societies come closer to each other. In the process of international relations are so dense and complex, the importance of values between countries, by means of economical and political profits, which were effected by ‘introduction’, was an activity area that can be used for countries to discribe themselves. Introduction of a country is, first of all having respect and being effected in international area. Introduction of our country is not important for only turism, but also important for cultural, socical and political way. In this research it’s been examined that the profit to our country, such as the process of being a ‘marine country’ from a ‘sea country’, which our country’s three regional parts have covered by sea and we tried to investigate the profit of Marmaris International Maritime Festival to introduce our navy and maritime which navy is important for countries to represent its international power. It can be seen that this festival which is special for to be the first in Mediterian countries and done succesfully and profitly for our country navigation.
Keywords: Denizcilik; Halkla İlişkiler; Tanıtım