Epilepsili bireylerde sosyal destek algısı ile tedaviye uyum ve psikososyal uyum ilişkisi - Candan, Merve Sönmez (My University, 2019)
Giriş: Epilepsi, her yaştan, ırktan ve sosyal sınıftan insanı etkileyen sinir sisteminin kronik bir hastalığıdır. Amaç: Epilepsili bireylerin algıladığı sosyal desteğin ilaç uyumu ve hastalığa psikososyal uyumlarına etkisini incelemektir.Yöntem: Çalışmanın örneklemini Haziran-Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul ilindeki bir eğitim ve araştırma hastanesinin epilepsi polikliniğine başvuran ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 113 birey oluşturdu.Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, İlaca Uyum-Reçete Yazdırma Ölçeği ve Hastalığa Psikososyal Uyum Ölçeği ile toplandı. Veriler, tanımlayıcı istatistiksel analizler, Kolmogorov-Smirnov testi, Shapiro-Wilk testi, Pearson ve Spearman korelasyon analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ile değerlendirildi. Tüm analizlerde p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %51,3’ü erkek, %42,5’i ilköğretim mezunu, %58,4’ü evli, %92’sinin nöbet desteği vardı. Ortalama hastalık süresi 14.99 ± 9.82 yıldı. Hastaların sosyal destekleri ve ilaç uyumları iyiye yakın bulunurken psikososyal uyum düzeyleri ortalamanın üzerinde bulundu. Sonuç: Hastaların algıladıkları sosyal destek düzeyleri arttıkça tedaviye uyum ve psikososyal uyumları artmaktadır. Hastalar sosyal etkileşimlerini arttırmaya teşvik edilmeli ve yaşanacak problemlerle başa çıkma stratejileri geliştirmelerine destek olunmalıdır.

Introduction: Epilepsy is a chronic disease of the nervous system that affects people of all ages, races and social classes. Aim:The aim of this study is to investigate the effect of perceived social support on medication adherence and psychosocial adjustment.Material and Method:The sample of the study consisted of 113 patients who came to the epilepsy outpatient clinic in an Education and Research Hospital in İstanbul betweenJune-September 2018 and volunteered to participate in the study.Data were collected by used Scale of Perceived Social Support, Adherence to Refills and Medications Scale, Psychosocial Adjustment of Ilness Scale and Additional Information Form.Data were analyzed by descriptive analysis, Kolmogorov-Smirnov test, Shapiro-Wilk test, Pearson and Spearman correlation analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test. In all analyzes, p <0.05 was considered significant. Results:51.3% of the participants were male, 42.5% were primary school graduates, 58.4% were married and 92% had seizure support. The mean disease duration was 14.99 ± 9.82 years. While social support and drug compliance of the patients were found to be good, their psychosocial adjustment levelswere above the average. Conslusion:As the perceived social support levels of the patients increased, treatment compliance and psychosocial compliance increased.Encourage patients to increase their social interactions and support them to develop strategies to deal with problems
Keywords: Epilepsi; Epilepsy; Hastalar; Health; medication adherence; Patients; psikososyal uyum Epilepsy; psychosocial adjustment; Sağlık; social support; sosyal destek; tedavi uyumu