Çocuklarda demir eksikliği tedavisinin düşük gelişim test skorlarına etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Demir eksikliği süt çocukluğu döneminde sık görülen bir sağlık problemidir. Demir eksikliğinin süt çocuklarının psikomotor gelişimini etkilediği düşünülmekte ise de bu konuda fikir birliği yoktur. Bu çalışmada süt çocukluğu döneminde demir eksikliği anemisi (DEA) ve anemi olmayan demir eksikliğinin (AODE), mental ve motor gelişim test skorlarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 27 DEA, 16 AODE, ve 24 sağlıklı süt çocuğu olmak üzere 67 kişilik çalışma grubumuzun Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) ile gelişimsel değerlendirmeleri yapılmıştır. Başlangıçta DEA ve AODE grubunda AGTE test skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. DEA ve AODE gruplarına 3 ay demir tedavisi verildikten sonra tekrar AGTE ile değerlendirildiğinde, DEA ve AODE gruplarının kontrol grubu ile aralarındaki farkın kaybolduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, demir eksikliğinin süt çocuklarında gelişimsel test performanslarını düşürdüğünü ve demir tedavisi ile bu etkinin düzeltilebildiğini desteklemektedir.

The influence of iron replacement therapy on developmental test scors in children. It has been suggested that the lack of iron may have important effects on children's psychomotor development. Studies on effects of iron therapy on psychomotor development in young children with iron deficiency still have conflicting results. In order to demonstrate the influence of iron deficiency on developmental tests, we conducted a study on 67 infants. 27 of whom had iron deficiency anemia, 16 of whom had iron deficiency without anemia, and 24 of whom were healthy controls. Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTT) was used as the developmental test. Infants with iron deficiency with or without anemia scored lower than the control group, which resolved after treatment. We conclude that irondeficiency anemia can be associated with lower scores on developmental tests in infants, and developmental test scores can return to normal with treatment.
The influence of iron replacement therapy on developmental test scors in children
Keywords: Pediatri