Küreselleşme ve eğitim : uluslararası öğrenci hareketliliği ve Kassel Üniversitesi'nde öğrenim gören yabancı öğrencilerin işgücü piyasasında çalışma koşulları - Yüksel, Cansu (My University, 2020)
Uluslararası öğrenci hareketliliği olgusu, özellikle 2000'li yıllardan sonra tüm dünyada sayıları hızla artan bir öğrenci grubunu oluşturmaktadır. Küreselleşme süreciyle birlikte yaşanan dönüşümler yükseköğrenimin uluslararasılaşması üzerinde etkili olmuş ve uluslararası öğrenci hareketliliği olgusu üzerinde yapılan araştırmalar yaygınlaşmıştır. Uluslararası öğrenciler sahip oldukları çalışma izni ile gitmiş oldukları ülkelerin işgücü piyasasına girerek, gelişen hizmet sektöründeki işgücü açığını kapatma işlevini görmektedir. Uzun vadede ise ülkeler için nitelikli işgücü rezervini oluşturmaktadır. Bu çalışmada uluslararası öğrenci hareketliliği olgusu, küreselleşme ve neoliberal ekonomi politikaları bağlamında ele alınarak uluslararası öğrencilerin öğrenim görmek üzere gittikleri ülkenin işgücü piyasasındaki işlevleri araştırılmıştır. Tez çalışmasının son bölümünde yer alan alan araştırması, yükseköğrenim görmek amacıyla Almanya'nın Kassel şehrinde bulunan Kassel Üniversitesi'ne gelen uluslararası öğrencilerin işgücü piyasasındaki koşullarını konu almaktadır.Tez çalışmasının amacı uluslararası öğrencilerin ülkelerin işgücü piyasası açısından önemini ortaya koymaktır. Bu bağlamda olguyla ilgili literatür taraması yapılmış ve bu alan üzerinde daha önce yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Alan araştırması veri toplama yöntemi olarak niteliksel görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin hizmet sektöründe yer alan yarı zamanlı işlerde çalıştıkları gözlemlenmiştir.

The phenomenon of international student mobility constitutes a rapidly increasing student group all over the world, especially after the 2000s. The transformations experienced with the globalization process have had an impact on the internationalization of higher education and research on international student mobility has become widespread. International students enter the labor market of the countries they have gone with their work permit, and function to close the labor gap in the developing service sector. In the long run, it creates a qualified labor force reserve for countries. In this study, the phenomenon of international student mobility is discussed in the context of globalization and neoliberal economic policies, and the functions of international students in the labor market of the country they go to study are investigated. The research in the last part of the thesis is about the conditions in the labor market of international students who come to Kassel University in Kassel, Germany for higher education. The aim of the thesis is to reveal the importance of international students for the labor market of countries. In this context, a literature review about the case was made and previous studies on this field were examined. Qualitative interview technique was used as a field research data collection method. According to the findings, it was observed that students work part-time jobs in the service sector.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Education; Eğitim; Globalization; international student mobility; Küreselleşme; Labor economics; neoliberal economic policies; neoliberal ekonomi politikaları; uluslararası öğrenci hareketliliği Globalization