Nikel Kaplanmış Alüminyum Levhaların Sürtünme Karıştırma Nokta Kaynağı ile Birleştirilebilirliğinin İncelenmesi - BOZKURT, YAHYA (My University, 2020)
Endüstride üretilen ürünlerin üzerinde çok çeşitli kaynaklı birleştirmeler yapılabilmektedir.Klasik ergitme kaynak yöntemlerinde oluşan sıcaklığa bağlı olarak kaynak bölgesinde gözenek, sıcak çatlak, yüksek ısı girdisi nedeniyle çarpılma vekimyasal element kaybı gibi problemler meydana gelmektedir. Sürtünme karıştırma nokta kaynağında bu hatalar elimine edildiğinden dolayı farklı malzemelerin birleştirme işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Yöntem ile hem aynı cins hem de farklı malzeme kombinasyonlarında kaynak yapmak mümkündür. Sürtünme karıştırma nokta kaynağı, birçok avantajı nedeniyle, otomotiv ve havacılık sektörleri dâhil olmak üzere çeşitli endüstrilerden büyük ilgi görmüş olan bir katı hal kaynak prosesidir. Al, Cu, Mg ve polietilen gibi malzemelerin kaynağı bu kaynak yöntemi ile sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir.Bu çalışmada, nikel kaplanmış ve kaplanmamış AA2024-T3 levhalar sabit kaynak parametreleri kullanılarak sürtünme karıştırma nokta kaynak tekniği ile birleştirilmiştir. Eldeedilen mekanik ve mikroyapısal deneyler sonucunda birleştirilen parçaların mekanik özellikleri değerlendirilmiştir.

Various welded joints can be madeon the products manufacturedin the industry. Depending on the temperature formed in conventionalmelting welding methods, problems such as pore, hot crack, distortion and chemical element loss occur due to high heat input. Since these faults are eliminated in the friction stir spot welding, they are frequently used in the joiningprocesses of different materials. With the method, it is possible to weld both the same type and different material combinations. Friction stir spot welding is a solid state welding process, which has attracted great attention from various industries, including the automotive and aerospace industries, due to its many advantages. Welding of materials such as Al, Cu, Mg and polyethylene can be made without any problem with this welding method. In this study, nickel-coatedand uncoated AA2024-T3 plates were combined with the friction stir spotwelding technique using fixed welding parameters. The mechanical properties of the assembled parts were evaluated as a result of the obtained mechanical and microstructural experiments.
Investigation of Joinability of Nickel Coated Aluminum Sheets with Friction Stir Spot Welding