Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde vergilendirme - Durna, Ferhat (My University, 2008)
YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE VERGİLENDİRME Muhasebenin temel kavramlarından olan dönemsellik ilkesi, işletmelerin sınırsız kabul edilen ömrünün belli hesap dönemlerine bölünerek, her dönemin faaliyet sonuçlarının diğerlerinden bağımsız olarak saptanmasını gerektirir. Bazı özel istisnaları dışında bu hesap dönemi bir takvim yılıdır. Vergi uygulamaları da buna paralel olarak bir takvim yılı içerisinde elde edilen kazançlar esas alınarak düzenlenmiştir. İnşaat işlerinden elde edilen faaliyet sonuçlarının tespiti ise çoğu zaman takvim yılı sonu itibarıyla mümkün olmamakta, işin başlaması ve bitişi birden fazla takvim yılına yayılabilmektedir. Bu sebepten ötürü, ülkemizde bu türden işlerin vergilendirilmesi için özel bir vergileme rejimi uygulanmaktadır. Söz konusu rejimle ilgili düzenlemeler, vergi kanunlarımızda yer alan ve sistemin bütünü için öngörülmüş olan diğer bazı vergileme kuralları ile iç içe geçtiğinde ise uygulamada kimi sıkıntılara yol açmış, süreç içerisinde yapılan yasal düzenlemeler ile bu sıkıntılar çoğunlukla aşılmış olmakla birlikte tamamen giderilememiştir. Bu çalışmada yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde özel vergileme rejiminin esasları, yol açtığı sorunlar ve getirilen çözümler ortaya konmuş, alternatif olarak düşünülebilecek sistem önerisinin uygulanabilirliği sorgulanmıştır.

TAXATION IN MULTI-YEAR CONSTRUCTION AND REPAIR PROJECTS Principle of periodicity which is one of the fundamental concepts of financial accounting requires that a company's life-span which is assumed to be indefinite, is split into certain accounting periods and each period's operating results are calculated independent of other periods. Apart from certain exceptions, this accounting period is one calendar year. In parallel, taxes are derived from revenues achieved in one calendar year. However, operational results of the construction business generally can not be determined as end of a calendar year since the start and completion of the work may span more than one calendar year. For this reason, in our country a special tax regime is in place. The regulations pertaining to this tax regime when interlocked with other regulations under our Tax Law which address our entire taxing scheme created certain inconveniences which were surmounted through ad hoc legal regulations to a large extent but were not eliminated entirely. In this study, principles of the special tax regime regarding construction and repair work and the issues there of and the solutions for these issues are put forward and the feasibility of an suggested scheme is examined as an alternative.
Keywords: Mali Hukuk; Muhasebe; Vergilendirme