İşletmelerde faaliyet denetimi süreçleri ve bir uygulama - Sarıoğlu, Mehmet Fatih (My University, 2011)
İŞLETMELERDE FAALİYET DENETİMİ SÜREÇLERİ VE BİR UYGULAMA İşletmelerin faaliyetlerini özetleyen faaliyet raporları kurumsal yönetim açısından çok önemli bir araçtır. Faaliyet denetimi, sadece muhasebe ve finansla değil, organizasyonun tamamı ile ilgilenen modern iç denetim kapsamında yer alan bir kavramdır. Faaliyet denetimi kaynakların tahsisi ve kullanımı, yönetim kontrollerinin değerlendirilmesi ve performans konularına odaklanmaktadır. Doğası gereği, kullandığı denetim teknikleri bakımından diğer denetim türlerinden farklılık göstermektedir. Bu araştırmada; Z Halı A.Ş.’nin ve halı sektörünün içersinde yer alan isletmelerin faaliyet raporları açıklanan denetim açıklamaları açısından incelenmiştir. Faaliyet raporlarının temel eksiklikleri; sayfasının bulunmaması, kalitesiz ve ilgisiz görsel kullanımı ile yeterli olmayan tekdüze açıklamalar olarak belirtilebilir. Çalışmanın birinci bölümünde faaliyet denetimine ilişkin bilgiler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Türk Halı Sektörü, Türkiye’deki ve Dünya’daki Halı Pazarı hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, halı sektöründe faaliyet denetimi uygulaması, şirket riskleri de ele alınarak gerekli açıklamalar yapılarak yorumlanmıştır.

Annual reports, summarized business activities are very important materials for the corporate governance. Operational auditing is a term takes place in modern internal auditing that is not only concerned with finance and accounting, but also with the whole organization. It focuses on allocation and utilization of resources, evaluation of managerial controls and performance. By its nature, operational auditing differs from the other types of auditings in terms of auditing techniques. In this article; annual reports of corporations within the Z Carpet A.Ş. index are analyzed on account of auditing explanations. Basic defficiency of the annual reports are the lack of contents table, poor quality and irrelevant photographs and inadequate and very similar explanations. At the first section of this study the operational auditing and its properties are analyzed with details. At the second section, information is given about Turkish Carpet Sector in the World and in Turkey. At the third and last section, the operational audit of the companies at the carpet industry and company risks is interpreted with the necessary commentary.
Keywords: Faaliyet Denetimi; İşletmecilik; Muhasebe Denetimi