I. trimesterde nukal kalınlık (NT) ölçümü için başvuran gebelerin uygulama öncesi ve sonrası anksiyete durumlarının belirlenmesi - Pehlivanoğlu, Naciye (My University, 2004)
I. TRİMESTERDE NUKAL KALINLIK (NT) ÖLÇÜMÜ İÇİN BAŞVURAN GEBELERİN UYGULAMA ÖNCESİ VE SONRASI ANKSİYETE DURUMLARININ BELİRLENMESİ AD SOYAD: Naciye PEHLİVANOĞLU DANIŞMANIN ADI: Prof. Dr. Nuran KÖMÜRCÜ PROGRAM: HEMŞİRELİK Kadın Hastalıkları

Gebelik, kadın yaşamında biyolojik olarak normal bir süreçtir. Ancak vucutta meydana getirdiği değişiklikler nedeniyle sağlık ve hastalık sınırını yakınlaştırarak, anne ve fetus sağlığını tehlike sokabilecek bir durumdur. Anne, fetus ve yenidoğan'ın doğum öncesi veya sonrası mortalite ve morbidite açısından riskinin arttığı ve artabileceği durumlar riskli gebelik, anne ve bebek açısından optimum sonucun beklendiği gebelik ise düşük riskli gebelik olarak isimlendirilir. Bu durum, doğum öncesi dönemde muhtemelen risk faktörlerinin belirlenmesi, riskli gebeliklerin özenle takip ve tedavilerinin sürdürülmesiyle azaltılmaktadır. Günümüzde risk faktörlerinin belirlenmesi ve tanımlanan risklerin anne ve fetus üzerinde değerlendirilmesi prenatal tanı yöntemleriyle olanaklı hale gelmiştir. Bu tanı yöntemlerinin amacı, alabildiğince geniş bir toplumu tarayıp konjenital malformasyon ve genetik hastalıklar açısından yüksek riskli gebelikleri saptayıp, invaziv girişimleri en aza indirgemektir. Bu tanı yöntemlerinin başında, giderek artan öneme sahip olan fetal ultrasonografi (USG) gelmektedir. Bizim çalışmamız, NT ölçümü için başvuran gebelerin uygulama öncesi ve sonrası anksiyete durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızın evrenini, Nisan 2002-Aralık 2002 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum zey Ultrasonografi Ünitesine 11-14. gestasyon haftasında NT(nukal kalınlık) ölçümü yaptırmak isteyen 100 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; gebenin sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerini sorgulayan anket formu (EK-1), NT ölçümü için başvuran gebelerin anksiyete durumunu belirleyen Beck Anksiyete Ölçeği (EK-2) ve uygulamayı değerlendirme formu (EK-3) kullanılmıştır. Sonuç olarak, NT(nukal kalınlık) ölçümü için gelen gebelerin anksiyete düzeyleri sosyo-demografik ve obstetrik özellikleri ilişkili bulunmamıştır. NT tarama testi hakkındaki bilgi eksikliği ile ilşkilendirilmiştir. Bu dönemde yapılan danışmanlığın etkinliğin değerlendirilmiştir. İşlem öncesi ve sonrası gebelerin anksiyete düzeyleri karşılaştırıldığında, işlem sonrası anksiyete dzüeylerinin anlamlı bir şekilde düştüğü gözlenmiştir (p=0.000, p<0.001). DETERMİNİNG PRE-INTERVENTIONAL AND POST-INTERVENTIONAL ANXIETY LEVELS IN PREGNANTS WHO APPLIED FOR NT(NUCHAL TRANCLUCENCY) TEST IN THE FIRST TRIMESTER SUMMARY Pregnancy is a normal biological process in a women's life.However,it's an event that can endanger maternal and fetal health by taking the limit lines closer between health and illness because of the changes in women's bodies. Pregnanacies that increase the risk for maternal-fetal morbidity and mortality in prenetal or postnatal period are named 'Risky Pregnanacy' and those expecting optimum outcomes for mother and fetus are named 'Unrisky Pregnanacy'.Maternal-fetal morbidity and mortality can be reduced by detecting probable risk factors in prenetal period and by giving attention to cure and care these risky pregnants.Nowadays,determining the risk factors and evaluating these risks in mother and fetus is possible with prenetal diagnosis methotds. Fetal ultrasonographi (USG) is one of the the most important prenetal diagnosis method and it takes an important place in screening Down's Syndrome in the first timester of pregnancy. The aim of this study was to determine pre-interventional and pos-interventional anxiety levels in pregnanats who applied for NT(nukal tranclucency) test in the first trimester. The study was carried out with 11-14 weeks pregnant women who applied to İstanbul University İstanbul Faculty of Medicine Gynecology and Obstetrics Department Level 2 USG unit between April 2002-December 2002 and the universe of the study was constituded of 100 pregnants who met the participation criteria. For gathering data; a questionary form (Appendix 1) was used to get data about social-demographical and obstetric characteristic of pregnants,Beck Anxiety Scale(Appendix 2) was used for measuring the anxiety levels of pregnants and an evaluation was used for evaluating the intervantions,(Appendix 3). It was concluded that there isn't a relationship between anxiety levels social-demographical or obstetric characteristics of the pregnants who applied for NT screening.Anxiety level was found related to being uninformed.The efficacy of counseling at this time was evaluated. When pre-interventional and pos-interventiona anxiety levels were compared in pregnanats who were informed before the intervention;post-interventional anxiety was found less than pre-interventional anxiety and thisdiference was statistcally significant (p=0.000, p<0.001).
Keywords: Cerrahi; Gebelik ve doğum hastalıkları; Kadın Hastalıkları; Kadın hastalıkları (jinekoloji) ve doğum; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri