TANAP projesi bağlamında jeopolitik ve enerji arz güvenliği - Kalyoncuoğlu, Seniyye Bayram (My University, 2021)
Enerji arz güvenliği, hem ulusal hem de uluslararası çapta siyasi ve ekonomik politikaların gündeminde olan bir meseledir. Son yıllarda, önemli ekonomik gelişmeler kaydeden Türkiye’nin enerji kaynaklarına olan talebinin gün geçtikçe artması, enerji arz güvenliği üzerine alternatif politikalar üretmesine sebep olmuştur. Enerji kaynakları sınırlı olmasına rağmen bulunduğu konum itibariyle güvenli enerji hatlarının geçiş noktası olarak Türkiye, enerji piyasaları ve politikaları açısından önem arz etmektedir. Enerji güvenliğini artırmak adına arz çeşitlendirme stratejilerinin geliştirilmesi, alternatif tedarikçi ve rota arayışlarını hızlandırmıştır. Bu noktada, büyük bir enerji talebine sahip olan Avrupa Birliği ülkeleri ile zengin enerji kaynaklarını barındıran Hazar ve Orta Doğu bölgeleri arasında bağlantı sağlaması, Türkiye’yi boru hattı projelerinin odak noktalarından biri haline getirmiştir. Bu çalışmada, Güney Gaz Koridoru’nun bir parçası olan TANAP projesinden hareketle Türkiye’nin jeopolitik konumunun enerji güvenliği politikaları açısından önemi ortaya konulmuş, bu projenin küresel enerji politikalarına etkisi analiz edilmiştir.

Energy supply security is an issue on the agenda of both national and international political and economic policies. In recent years, as a country with significant economic developments, Turkey’s growing demand for energy resources led to produce alternative policies on security of energy supply. Although its energy sources are limited, Turkey is of great importance in terms of energy markets and energy policies as a transit point of safe energy lines due to its location. The development of supply diversification strategies in order to increase energy security has accelerated the search for alternative suppliers and routes. At this point, Turkey has become one of the focal points of the pipeline projects because of the fact that it provides a connection between the European Union countries, which have a large energy demand, and the Caspian and Middle East regions, which are rich in energy resources. In this study, based on the TANAP project, which is a part of the Southern Gas Corridor, the importance of Turkey’s geopolitical position in terms of energy security policies has been revealed and also the impact of this project on global energy policies has been analyzed.
Keywords: Avrupa Birliği Energy Supply Security; Enerji Arz Güvenliği; European Union; Geopolitics; Güç (Mekanik); Güvenlik; Güvenlik, Uluslararası; International economic relations; International relations; Jeopolitik; Power (Mechanics); Security; Security, International; TANAP; Turkey; Türkiye; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası ilişkiler