İş hukukunda rekabet yasağı - Dinç, Canan Gökçe (My University, 2011)
Mevzuatımızdaki rekabet yasağı kuralları, belirli görevlerde bulunan bazı kişilerin, bu görevleri dolayısıyla öğrenmiş oldukları bilgileri kendi ve başkaları yararına kullanılmasını engellemek amacı ile bazı konularda iş yapmalarını yasaklamaktadır. Bu yasak Anayasamızda var olan temel haklardan rekabet etme özgürlüğüne bir sınırlama getirmektedir. Temel bir hak olan rekabet hakkına sınırlama getiren bu yasakların, sınırları, koşulları, kapsamı ve bunların ihlalinin hüküm ve sonuçlarının açıkça belirlenmesi gerekir. Tezimiz bu amaçtan yola çıkılarak hazırlanmıştır. Mevzuatımızdaki bütün rekabet yasağı düzenlemelerinin incelenmesi yerine iş hukukunda rekabet yasağı konusunun incelenmesi uygun görülerek rekabet yasağının gerçek yaşamdaki yansıması açıklanmaya çalışılmıştır. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak rekabet ve rekabet yasağı kavramları, rekabet yasağının özellikleri, temel dayanakları ve mevzuatımızdaki rekabet yasağı düzenlemeleri ele alınmıştır. İkinci bölümde iş sözleşmesi, iş sözleşmesinin belirleyici unsurları ve iş sözleşmesi devam ederken işçinin rekabet yapmama borcu ile rekabet yasağına ilişkin uyuşmazlıklarda görevli mahkeme konusu ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, iş sözleşmesi sona erdikten sonra iş sırının korunması, rekabet yasağı sözleşmesi, sözleşmesinin unsurları ve hükümleri ile birlikte sözleşmenin ihlali ve sonuçları, rekabet yasağı sözleşmesinde cezai şart konusu ile iş yeri devrinde rekabet yasağı durumu hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda konu ile ilgili düzenlemelerde boşlukların olduğu 11.01.2011 tarihinde kabul edilen ve yürürlük tarihi 01.07.2012 olan 6098 Sayılı Yeni Borçlar Kanunu ve diğer düzenlemeler ile bu boşlukların bir nebze olsun doldurulmaya çalışıldığının anlaşılmasına rağmen iş hukukunun dinamik bir hukuk olması nedeni ile yeni düzenlemelere sürekli ihtiyacı olduğu sonucuna varılmıştır.

Prohibition of competition rules in our legislation prohibits some issues to do business for some people in specific positions because of prevention of usage the knowledge they had acquired from their positions for benefit of their own and others. This prohibition brings a restriction to the freedom of compete which is one of the fundamental rights in our Constitution. Limits, conditions, scopes also the provisions and the results of breaching that terms must be clearly defined that these prohibitions that restricts the right of compete as a main right. Our thesis has been prepared on the basis of this particular purpose. Instead of examining all the regulations about prohibition of competition in our legislation, prohibition of competition in business law is found more appropriate and reflection of prohibition of competition in real-life is tried to explain. Our thesis consists of three parts. In the first part, the general concepts of competition and the prohibition of competition, properties of the prohibition of competition, basic supports the regulations about prohibition of competition in our domestic legislation are discussed. In the second section, business contract, defining elements of the business contract, the workers obligation compete with continuing of business contract, and officer court subject in conflicts regarding the prohibition of competition are examined in detail. In the third section, protection of the secret of business after termination of business contract, the contract of prohibition of competition, elements and the provisions of the contract with breach of contract and results, subject of penal clause in contract of prohibition of competition and the situation in prohibition of competition of the transfer of business are informed. As a result of the examination, there are spaces in regulations and with 6098 numbered new law of obligation accepted on 11.01.2011 exercise date 01.07.2012 and other regulations tried to fill these spaces but business law as a dinamic law needs new regulations permanently.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Rekabet