İnsan hakları Avrupa sözleşmesinde sırf sanığa tanınan haklar ve askeri ceza yargılaması - Pamuk, İsmail (My University, 2000)
İHAS'nin 6. maddesinin 3. fıkrası sanığa, kendini iddia ile aynı derecede savunmasını mümkün kılacak ve savunmasını hazırlaması ve yürütebilmesi için gerekli olan bazı hakları düzenlemektedir. Bu haklar sanıklara tanınan hakların tamamı olmayıp, özellikle ve bilhassa sayılan, başka bir deyişle asgari haklardır. 6. maddenin 3. fıkrasında anığa tanınan bu haklar 1. fıkrada düzenlenen ve daha üst bir kavram olan adil yargılanma hakkının savunmaya ilişkin bazı özel uygulamalarından ibarettir. Bu haklar sadece cezai alanda bir suç ile isnat edilmiş kişilere tanınmış hak ve güvencelerdir. Bu durum yani sanıklık statüsü İHAS bağlamında kendine özel otonom bir anlama haizdir. Bu nedenle 6. maddenin 3. fıkrası suç işlediği şüphesi altında olan fakat 6. madde bağlamında bir suç isnadı ile karşı karşıya kalmamış kişilere bir güvence sağlamayacaktır. Cezai alanda bir suç ile isnat edilmiş olma durumu kişi bu durumdan etkilenmeye başladığı andan itibaren başlayacaktır. Bu fıkrada sayılan haklar kendisine yönelik isnadı öğrenme hakkı, savunmasını hazırlama için gerekli zaman ve kolaylıklara sahip olma, kendi kendisini savunmak veya savunmasını bir savunucu yardımı ile yapma, tanıkları davet etme veya ettirme ve sorguya çekme, ücretsiz tercüman yardımından haklarıdır. 6. maddenin 3. fıkrasında sayılan hakların büyük bir bölümü askeri ceza yargılamasında sanıklara tanınmıştır. AsMKYUK'da düzenlenmeyen haklar da sanıklara tanınmalıdır. Zira 1982 Anayasasına göre İHAS kanun hükmündedir.

Article 6 § 3 guarattees certain rights that are necessary to the preparation and conduct of the defence and to ensure that the accused is able to defende himself on equal terms with prosecution. The rights listed are minimum rigts. The provisions of Article § 3 represent specific applications of the general principle of a fair trial, stated in paragraph 1. The rights in Article 6 § 3 are guaranteed only to persons charged with a criminal offence which has an autonomous Convention meaning. So Article 6 §3 does not protecet a person who is suspected of a criminal offence but not yet charged with it in the sense of Article 6. A person is charged with a criminal offence from the moment that he is substantialy affected by the steps taken against him. Rigths of accused enumerated in Article 6 § 3 are right to be informed of the accusation, the right to adequate time and facilities for the preparation of his defence , right to defend oneself or to legal assistance, right to call and cross-examine witnesses, and right to have free assistance of an interpreter. Most of the rights enumerated in Article 6 § 3, namely rights of accused, are also guaranteed in military criminal procedure. But rigths that are not guaranteed in military criminal procedure must also be applied. Because, according to 1982 Constitution, European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms has the power of an act.
Keywords: Askeri Ceza Hukuku; İnsan hakları_Avrupa; Kamu hukuku