Covid-19 salgınında mutluluk hedefli alışveriş davranışları - Yılmaz, Elif (My University, 2022)
Mart 2020’den itibaren dünyada ve Türkiye’de yaşamın her alanında etkili olan COVID-19 salgını, tüketici tercihlerinde ve alışveriş alışkanlıklarında da önemli değişimlere yol açmıştır. Salgın sürecinin, özellikle karantina dönemlerinin, internet kullanımının artmasına, online alışverişin ve kargo/ kurye hizmeti talebinin yaygınlaşmasına zemin hazırladığı bilinmektedir. Bu çalışmada; COVID-19 salgınının ekonomik, sosyal, psikolojik vb. boyutlarda ortaya çıkan güçlüklerle baş etmede alışverişin, özellikle de zaruri ihtiyaç kategorisinde olmayan alışverişlerin yeri, kapsamı ve bireyler üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Mutluluk hedefli alışveriş davranışlarını tespit etmek amacıyla bir online anket aracılığıyla tüketicilerin görüşlerine başvurulmuştur. 482 gönüllü katılımcıdan derlenen veri seti; kantitatif ve kalitatif analiz teknikleri ile incelenmiştir. Salgın döneminde satın alma davranışlarındaki değişimler, COVID-19 salgınına özel mutluluk hedefli ürün tercihleri, alışveriş kanalı tercihleri vb. tespit edilmiş; katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, COVID-19 salgınının alışveriş kanalı tercihlerinde ve tüketicilerin satın alma davranışlarında kalıcı değişimlere yol açtığı anlaşılmış; bu salgına has ürün tercihleri tespit edilmiştir.

The COVID-19 epidemic, which has been effective in all areas of life in the world and in Turkey since March 2020, has also led to significant changes in consumer preferences and shopping habits. It is known that the epidemic process, especially the quarantine periods, has paved the way for the increase in internet usage and the spread of online shopping and cargo/ courier service demand. In this study; The economic, social, psychological, etc. of the COVID-19 epidemic. In this study, the place, scope and impact of shopping on individuals, especially those that are not in the category of essential needs, are discussed. In order to determine happiness-targeted shopping behaviors, consumers' opinions were sought through an online survey. The data set compiled from 482 volunteer participants; analyzed with quantitative and qualitative analysis techniques. Changes in purchasing behaviors during the epidemic, happiness-targeted product preferences specific to the COVID-19 epidemic, shopping channel preferences, etc. detected; analyzed by associating with the demographic characteristics of the participants. Within the scope of the study, it was understood that the COVID-19 epidemic caused permanent changes in shopping channel preferences and purchasing behaviors of consumers; product preferences specific to this epidemic have been determined.
Keywords: Consumer Behavior; COVID-19; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Economic aspects; Ekonomik yönleri; Epidemic; Happiness; İnternetten Alışveriş; Mutluluk Corona Virus; Online Shopping; Salgın; Tüketici Davranışları