Sokak çocuklarının sosyo-kültürel yapısı (istanbul örneği) - Çoştu, Kamil (My University, 2007)
SOKAK ÇOCUKLARININ SOSYO-KÜLTÜREL YAPISI (İSTANBUL ÖRNEĞİ) 1940’lı yıllarda maddi sebeplerle hızlanan göç hareketi, beraberinde birçok sıkıntıyı da şehre taşımıştır. Şehre yerleşen aileler; geçim sıkıntısıyla uğraşırken birbirinden uzaklaşmış, ilişkilerinde kopukluklar meydana gelmiştir. ‘Köprüaltı çocukları’ diye adlandırılan çocuklar da, bu durumun sonunda ortaya çıkmıştır. Aile problemleri nedeniyle ortaya çıkan bu çocuk grubu, 1980’li yıllara gelindiğinde dünyada ve ülkemizde problem olarak algılanmaya başlanmıştır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; bu çocukların ailesine ve topluma tekrar kazandırılabilmesi, kendisini bu noktaya sürükleyen sebeplerin net olarak bilinmesi ile mümkün olacaktır. Çalışmamızda sokak çocuklarının ailesel-kişisel yapısı, sokak-yurt yaşantısı gibi çeşitli özelliklerine değinilmiştir. Çözüm noktasında ise; aileye, topluma, yurtlara, sivil toplum kuruluşlarına ve hukuki açıdan yetkili mercilere ne türlü görev ve sorumlulukların düştüğü tespit edilmeye; bunlar yapılırken çocuğun yüksek yararı gözetilmeye çalışılmıştır.

Migration which became more rapid in the 1940’s due to financial causes has carried alot of problems to the city with it. Families setting in the city have become more distant from each other while trying to copewith financial survival and their relations have broken off. ‘Köprü Altı Çocukları’ (Under-Bridge Children) have appeared as a result of this situtation. This child group appearing as a result of family problems has started to be conceived as a problem in the world and in our country as the 1980’s were reached. Studies made have shown that to gain these children to their families and to society reasons which have dragged them to this point must be known clearly. Various properties such as domestic-personal structure, street-dormitory life have been considered in our study. As a solution, which kind of duties and responsibilities, civil social communities and legal authorities have been tried to be pin-pointed and established. The high advantage of the child has been taken care of while these are made.
Keywords: İstismar; Kültürel İletişim_Sokaklar; Sokak Çocukları