Baş boyun bölgesi radyoterapisi gören hastalarda fluoridli jelin ve klorheksidinli gargaraların dişler, dişeti ve oral mikroflora üzerine olan etkilerinin incelenmesi - Çanakçı, Emine (My University, 2005)
1.ÖZET Baş Boyun Bölgesi Radyoterapisi Gören Hastalarda Fluoridli Jelin Ve Klorheksidinli Gargaraların Dişler, Dişeti Ve Oral Mikroflora Üzerine Olan Etkilerinin İncelenmesi Ağız ve diş sağlığı açısından özel bakıma gereksinim duyulan hasta grupları bulunmaktadır. Bu gruplar içerisinde baş boyun bölgesi radyoterapisi gören hastalar, ağız ve diş sağlığının korunması açısından ciddi sorunlarla karşılaşmaları nedeniyle dişhekimliğinde önemli bir yer tutmaktadırlar. Baş boyun bölgesi kanserleri, majör kanserler arasında görülme sıklığı ve mortalite yönünden alt sıralarda yer almasına karşın lokalizasyonunun estetik açıdan önemi ve bölgenin anatomik ve fonksiyonel özellikleri nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Bu tip hastalarda tedavi yöntemi olarak sıklıkla cerrahi ve radyoterapi birlikte kullanılmaktadır. Özellikle radyoterapi uygulanan hastalarda tedavi sırasında ve sonrasında önemli oral komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada baş boyun bölgesi radyoterapisi gören hastalarda fluoridli jel ve klorheksidinli ağız gargarasının ayrı ayrı ve birlikte kullanımının karyojenik flora ve kandida kolonizasyonuyla, diş çürükleri ve dişetleri üzerine olan etkisi değerlendirilmiştir. Bu amaçla her biri 20 hastadan oluşan üç çalışma grubu oluşturulmuş ve radyoterapi süresince; 1. gruba % 1.23'lük asitlendirilmiş fosfat fluorid jeli ile % 0.2'lik klorheksidinli ağız gargarası, 2. gruba % 0.2'lik klorheksidinli ağız gargarası 3. gruba % 1.23'lük asitlendirilmiş fosfat fluorid jeli uygulatılmıştır. Bütün gruplardaki hastaların radyoterapi öncesinde, radyoterapi süresince her hafta ve radyoterapi sonrasındaki birinci, üçüncü ve altıncı aylardaki DMF-T, plak ve kanama indeksi değerleri ile tükürükte bulunan mutans streptokokları, laktobasil ve kandida düzeyleri saptanmıştır. % 1.23'lük APF jeli günde 4 dakika uygulatılmıştır. %0.2'lik klorheksidinli ağız gargarası ise 15 ml olmak üzere günde iki kez 1 dakika süreyle uygulatılmıştır. Karyojenik florada meydana gelen değişiklikleri kontrol altına almada klorheksidin içeren ağız gargarasının tek başına kullanımının fluoridli jel ile kombine kullanımına göre daha etkili olduğu görülmüştür. Üç ayrı grubun plak ve kanama indeksi değerlerinde azalma olduğu görülürken DMF-T indeksi değerlerinde artış olduğu saptanmıştır. Çalışmamızın sonucunda, özel bakıma gereksinimi olan hastalarda profilaktik amaçla fluorid ve klorheksidin içeren preparatların kullanımı oldukça önemlidir. Bu preparatların etkilerinin arttırılmasında da maksimum ağız hijyeninin sağlanmasının gerekli olduğu bir kez daha görülmüştür. 2.

The Research Of Effects Of Fluorıded Gel And Clorhexıdıne Gargles On Teeth, Gıngıva And Oral Mıcroflora In The Patıents Beıng Applıed Radıotherapy Through The Head And Neck Regıons There are patient groups who need private care for the health of mouth and teeth. Because the patiens in these groups who are applied radiotherapy through the head and neck region meet serious problems of preservation of mouth and teeth health, they have an important place in dentistry. Despite the head and neck region cancers being seen rarely and causing mortality seldomly through the major cancers, they have great importance because of esthetic localization reasons and anatomic and functional features of the region. The treatment method is frequently radiotherapy and surgery together in these type of patients. Important oral complications appear at the time of and after the treatment of the patients especially who are applied radiotherapy. In this study the effects of the use of fluoride gel and clorhexidine mouth gargle together and seperately on cariogenic flora and candida colonization together with teeth, caries and gingiva are evaluated on the patients who are applied radiotherapy through head and neck region. For this reason three study groups each having 20 patients are formed and during radiotherapy; 1st group %1.23 APF gel and % 0.2 clorhexidine mouth gargle, 2nd group %0.2 clorhexidine mouth gargle, 3rd group %1.23 APF gel, are applied. The DMF-T, plaque and bleeding index values together with the mutans streptococcus in saliva, lactobacilli and candida colonization values are evaluated before, every week over the entire course and after the first, third and sixth months of radiotherapy procedure of patient groups. The %1.23 APF gel is applied 4 minutes by carrier trays. The %0.2 clorhexidine mouth gargle, 15 ml each time, is applied 1 minute twice a day. The usage of clorhexidine mouth gargle alone instead of combining it with fluorided gel is more efficient in controlling the changes of cariogenic flora. In all three groups the plaque and bleeding index values have decreased on the other hand the DMF-T index values have increased. Concluding our study, the usage of fluorided and clorhexidine preperates for purpose of profilaxy by the patients who who need private oral care has great importance. The necessity of maximum oral hygine in increasing the efficiency of these preperates is established once more.
Keywords: Cerrahi; Diş Hekimliği; Oral Diagnoz; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri