Accounting standards regarding presentation of financial statements and turkish financial reporting system - Anıl, Duygu (My University, 2000)
Uluslararası mal ve sermaye hareketlerinin giderek yoğunlaştığı ve iç pazarların yanında dış pazarlardan finansman kaynağı elde etmenin çok çeşitlendiği günümüz koşullarında, firmaların mali yapılarını gösteren finansal tablolar can alıcı öneme sahip olmuşlardır. Her ülkenin kendine özgü standartlar belirlemesi ve finansal tablolarında bu standartları kullanması, ülkelerarası finansal kullanıcılara eksik veya çok detaylı bilgi sunulmasına neden olmaktadır. Uluslararası faaliyet göstermeyen şirketler için bu önemli bir eksiklik gibi görünmese de , uluslararası firmalar için tek bir finansal raporlama bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Böyle bir standart raporlama olmadığı taktirde uluslararası faaliyet gösteren firmalar, hem kendi ülkelerinde benimsenen standartlara hem de uluslararası standartlara göre ayrı ayrı çok sayıda finansal tablo hazırlamak zorunda kalacaklardır. Bu tezin amacı, belli başlı standartlardan A.B.D. , İngiltere, Avrupa Topluluğu ve Türkiye 'ye ait standartları tanıtmak,karşılaştırmak ve ortak bir standarda ulaşma gereğini vurgulamaktır. Tez başlıca dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle standarda duyula ihtiyaç ve standart yapma açıklanmış, yukarıda belirtilen ülkeler itibariyle genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri tanıtılmıştır. Ülkeler itibariyle ilkelerin ve standartların farklı belirlenme nedenleri, belli başlı uluslar arası finansal raporlama farklılıkları incelenmiştir. Ülkelerde belirlenen genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin ve finansal raporlama farklılıklarının uluslar arası harmanizasyona gidilmesi doğrultusundaki çalışmalar, amaçları, genel çerçeveleri ve ulaştıkları aşama incelenmiştir. İkinci bölümde yukarıda belirlenen ülkelerdeki finansal raporlama yükümlülükleri, ülkeler bazında ayrı ayrı ele alınarak tanıtılmıştır. Hangi ülke standardına göre hazırlandığını bilindiği taktirde, yükümlülüklerin analizlerine katılmasını olanaklı kılacak bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Türkiye Muhasebe standardını diğer ülke standartları ile karşılaştırdığımızda çeşitli amaçlara ve standartlara göre aynı tablodan birden çok farklı değerler içeren tablolar hazırlanmak zorunda kalınmaktadır. Ayrıca, hazırlanan finansal tablo sayısı bakımından da ülkemiz en çok tablo düzenleme ihtiyacı yaratan bir sisteme sahiptir. Uygulama açısından bu kadar çok sayıda tablo hazırlanması zorluğunu göz önünde bulunduran otoriteler sistemde varolmasına rağmen bazı tabloların düzenlenmesini istememektedirler. Türkiye'de faaliyet gösteren firmalar düzenleme amaçlarına göre standartları farklılaşan birden çok finansal tablo düzenlemek zorunda kalmaktadırlar. Tüm firmalar tek düzen muhasebe sistemine göre mali tablolarını düzenlemek zorundadırlar. Bu tablolar üzerinde vergi yasalarına göre yapmak zorunda oldukları farklılıklarla, vergi amaçlı bir finansal tablo düzenlemektedirler. Halka açık firmalar ise Sermaye Piyasası Kuruluna vermek ve yayınlamasını sağlamak için Sermaye Piyasası Muhasebe standartlarına göre ayrıca finansal tablo hazırlamak zorundadırlar. Bunlara ilave olarak uluslararası iktisadi ve mali piyasalarda faaliyet gösteren firmalar bu ilişkilerini yürütmek için uluslararası muhasebe standartlarına göre finansal tablo hazırlamaktadırlar. Ülkemizde birden çok standarda göre finansal tablo hazırlama zorunluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren TMUDESK'in çoğunlukla uluslararası standartların çevirisi niteliğinde olan Türk standartlarını oluşturma çabası uygulama açısından günümüze kadar başarıya ulaşamamıştır. SPK'nın 18.2.1999 tarihinde yayınlanan 4487 sayılı yasasının ek yirmiyedinci maddesine göre oluşturulan Başbakanlığa bağlı kurul, yaptırım gücüne sahip olduğu için engellerden ilkini kolayca aşabilecek görünüm arz etmektedir. Ülkemiz koşullarına uygun tek bir standart belirleme konusundaki ikinci engeli aşabildiği takdirde uluslararası standartlara da uyumlu bir finansal raporlamaya ulaşılacaktır.

Today, as international movements of goods and capital become more and more intensive and financial sources from international markets besides domestic markets vary a lot, financial statements which show the financial structures of firms have begun to have great importance. When each country prepare a unique standard and use these standards in its financial statements, international statement users have incomplete or much detailed information. For domestic firms, this may not be an important drawback. But for international firms, a unique financial reporting will solve this problem. Without such a standard reporting, international firms will have to prepare many financial statements which suit both the country's unique standards and international standards. The purpose of this thesis is, to describe and compare the standards which prevailing in United States, United Kingdom, European Union and Turkey, and which are of the major standards and to emphasize the necessity of a common standard. This thesis consists of four main parts. In the first part, firstly necessity and process of setting accounting standards are explained and accounting principles that are generally accepted by the countries mentioned above are described. The reasons of different principles and standards in different countries, and main differences in international financial reportings are analyzed. The study that is being done to make an international harmonization of accounting principles that are generally accepted by countries and different financial reportings are explained; also the purposes, general frames of these studies and the stage they have arrived is mentioned. In the second part, the financial reporting requirements in the countries mentioned above are described one by one. A general frame is tried to be formed to make it possible to have the requirements included in the analysis in case that the country of the standard is known. In the third part, financial reporting requirements of each country is compared one by one with the Turkish Accounting Standard only in regard with the present obligations. A frame of analysis for taking advantage of other countries' applications to evaluate and come over the problems which may take place when a requirement is applied or is not applied in international arena is tried to be formed. Also a healthy evaluation of the applications in our country is aimed. When we compare Turkish Accounting Standard with other countries' standards more than one statement with different values from the same format should be formed according to several purposes and standards. Also our country have a system which makes it necessary to form many statements. As authorities take the difficulty of forming so many statements into consideration, they may eliminate some of the statements, although these statements take place in the system. Firms operating in Turkey have to form more than one statement whose standards differ according to the formation purposes. All firms have to prepare their financial statements according to Turkish Uniform Accounting System. With these differences that they have to make according to the tax legalities on these statements, they form a financial statement with a tax purpose. Firms that open to the public also have to form a statement according to Capital Market Board's Accounting standards, to give it to SPK and have it published. Firms operating in economic and financial markets have to form financial statements according to international accounting standards in order to continue their affairs. TMUDESK has been trying to eliminate the obligation to form financial statements according to more than one standard but it tries to form Turkish standards which are generally translations of international standards have been unsuccessful until today. Because there is a deficiency to evaluate our country's conditions and TMUDESK is not a formal institution. The committee which has been formed according to the additional 27. Paragraph of the law numbered 4487 with the date of 18.2.1999 of SPK, seems to be able to overcome the first obstacle because it has a sanction power. If the second obstacle of forming a unique standard suitable to our country's conditions can also be solved, a financial reporting with international standards will be maintained.
Keywords: Mali raporlar; Mali tablolar; Muhasebe; Şirketler_Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler