Türkiye’de sigorta sektöründeki yabancı sermaye yatırımları ve Solvency II’ye uyum süreci - Kaya, Kadir (My University, 2009)
Sigortacılık ekonomide sağladığı tasarruflar sayesinde, sosyal ve ekonomik çöküntülerin önlenmesinde etkili olmaktadır. Bu açıdan ekonomide vazgeçilmez bir mali piyasa oyuncusu olarak tanımlanmaktadır. Günümüzün küreselleşen dünyasında gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye de, doğrudan yabancı yatırımları kendine çekebilmek için büyük çaba harcamaktadır. Bunun sebebi, yabancı sermayenin ekonomilere sağlamış olduğu sermaye, ileri teknoloji, modern know‐how, yönetim becerisi, pazarlama katkısı ve ihracat imkanı gibi faydalardır. Söz konusu faydaları maksimize edebilmenin yolu, ülke çıkarları ile yabancı sermayeli kuruluşların çıkarları arasında akılcı bir denge kurmaktır. Türkiye ekonomisinde bankacılıktaki yabancı yatırımların sigorta sektörüne yansımasının dışında da, sigorta şirketleri yabancı sermayenin ilgi odağı haline gelmiştir. 2005 yılında bankacılık sektöründe yaşanan yoğun sermaye girişinin benzeri 2007 ve 2008’de sigortacılık sektörü için geçerli olmuştur. Son yıllarda kanunlarımızın, AB müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesine yönelik çalışmaların hızlandığını görmekteyiz. Böylelikle her geçen gün yürürlükteki mevzuatımız tadil edilmekte ve bu uyum yasalarına bağlı olarak yeni sorumluluk alanları ihdas edilmektedir. Dolayısıyla, gelişmiş dünya kriterleri ile paralel bir yapı oluşmaya başlamaktadır. Solvency II olarak bilinen Avrupa Birliği dahilinde faaliyet gösteren sigorta ve reasürans şirketlerinin mali yeterlilik açısından denetlenmesini amaçlayan sistemin, hazırlık çalışmalarının ardından 2012 yılından yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Solvency II projesi, Avrupa sigorta sektöründe 1990'lı yıllarda görülen iflaslar, rekabetin artması, risk analiz metotlarının gelişmesi, borsalardaki düşüş, düşük faiz oranları ve şeffaflık ihtiyacının ortaya çıkması nedeniyle, mevcut “yükümlülük karşılama yeterliği” ölçümlerinin, şirketlerin gerçek mali yapılarını değerlendiremediği fikrinden ortaya çıkmıştır. Solvency I, özkaynak kavramını odaklarken, Solvency II, sigorta şirketlerinin ve faaliyet branşlarının risklerini de dikkate alıp, erken müdahale imkanı tanıyan bir düzenleme taslağıdır.

Insurance is an effective instrument to prevent social and economical turmoils, because of savings that it supplies on financial system. So insurance is described as an indispensible fiscal player in economic structure. Turkey makes great effort to take share of FDI, as other devoloped or devoloping economies, in global financial world. Because FDI provides various types of advantages; such as technology, modern know-how, corporate management, marketing skills and foreign trade opportunities. To maximize these opportunities, there should be a balance between domestic benefits and foreign shareholder’s benefits. Beyond reflections of FDI’s in banking sector to insurance companies, insurance has became an atractive sector by itself, for foreign players in domestic market. There have been high leveled foreign entries in insurace sector since 2007, as FDIies in banking sector in 2005 and 2006. We have seen that, efforts for making of legal and operational arrangements to similar as EC decisions gathered pace. So, regulatios and law in Turkey, had modificated and new responsiblty subjects were developed. Therefore regulations became as similar as standartised world practices. It’s expexted that, Solvency II, which is an supervising system on fiscal adequacy of insurance and reassurance companies, will be active by the beginning of 2012 in EU. Solvency II is accured because of, Solvency has lack of methods for circumstances in 1990ies; as competition, bankrupcies, fall of stocks, transparency etc. Beyond focusing on equity capital, as in Solvency I, Solvency II is compatible with risk analysis of insurance companies and their operation branches.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Sigortacılık; Yabancı Sermaye