Aloe vera jel katılımının biyopolimer karışımlarından üretilmiş nanokompozitin mekaniksel ve termal özelliklerine etkileri - Ağırgan, Ahmet Özgür (My University, 2013)
ALOE VERA JEL KATIMLININ BİYOPOLİMER KARIŞIMLARINDAN ÜRETİLMİŞ NANOKOMPOZİTİN MEKANİKSEL VE TERMAL ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Bu çalışmada, birinci aşamada, poli-L-laktik asid ve PLGA (poli-L-laktid-co-glikolid) 50:50 ve (75:25) kopolimerleri ile Aloe vera jel/ Polivinilalkol (PVA) biyopolimer karışımlarından elektro eğirme ile nano lif olarak elde edilmiş iki tabakalı nanobiyokompozit malzeme elde edilmiştir. İkinci aşamada elde edilen malzemelere, mekaniksel ve termal karakterizasyon yapılmıştır. Üçüncü aşamada ise belirli oranlarda malzemeye eklenen Aloe Vera Jel katılım miktarının yapıya kattığı özellikler, karekterizasyon verileri üzerinden yorumlanmıştır. Nanokompozit üretiminde PLLA, PLGA (50:50), PLGA (75:25) biyopolimerleri, CH3Cl/ DMF (80:20) karışımı çözücü içerisde, ağırlıkça %10’luk homojen çözelti haline getirilmiştir. Üst katman olarak kullanılacak PVA/ AVG çözeltileri ise 95:5, 90:10, 80:20 oranlarında ultrason karıştırıcıda karıştırılarak homojenize edilmiştir. Bu karışımda, %12’lik ağırlıkça PVA polimerinin suda çözünmesi sağlanmış, üzerine 0.5, 1, 2 ml olmak üzere Aloe vera bitki özü eklenerek toplam 10 mililitreye tamamlanmıştır. Elde edilen çözeltilerden, elektroeğirme işlemi ile nanokompozit yapılar oluşturulmuştur. Bu numunelere, Mukavemet, DSC, FT-IR, XRD ve Temas açısı ölçümü analizi yapılarak, karakterize edilmiş ve AVG katılımının nanokompozit yapıya etkileri incelenmiştir.

THE EFFECTS OF NANOCOMPOSITE PRODUCED FROM BIOPOLYMER BLENDS WITH ALOE VERA GEL ADDITION ON ITS MECHANICAL AND THERMAL PROPERTIES In this study, in the first place, mechanical and thermal characterization of the bi-layer nanobiocomposite material which is gained as nano fiber via electrospinning of polilactic acid, copolymers and Aloe Vera Jel/ PVA biopolymer blend is done. In the second place, the features of Aloe Vera Gel addition amount added to the material at certain proportions is analysed. In the production of nanocomposite, PLLA, PLGA (50.50), PLGA (75:25) biopolymers are uniformly solved in CH3CI/ DMF (80:20) mixture solvents in 10 %by weight. The PVA/ AVG solutions to be used in the upper layer is homogenized by blending in the ultrasonic agitation in proportions of 95:5 90:10, 80:20. In this solution, PVA by weight 12%is solved in water, and Aloe Vera is completed to 10 ml as 0.5, and 2,2 ml. From the solutions gained, nanocomposite structures are formed by electro spinning process. Tensile test, DSC, FT-IR, XRD and contact angle measurement analyses are done on these samples and characterized. The effects of AVG addition to nanocomposit structure is studied.
Keywords: Tekstil; Tekstil Endüstirisi; Türkiye