Risk yönetimi ve metal sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde bir uygulama - Balıkçı, Yalçın (My University, 2005)
İşletmelerin yaşamında kesin olan şey hiçbir şeyin kesin olmamasıdır. Risklerle dolu iş hayatında rekabette ileri olmanın ve başarının temel faktörü risk yönetimidir. Pazardaki değişiklikler, teknolojinin eskimesi, rakiplerin artması ve yeni ürünlerin bir günde güncelliğini kaybetmesi olaylarının hepsi, aynı zamanda bir risk kaynağıdır. Pazarlardaki aktüel belirsizlik istenildiği gibi aşılabilirse de globalleşen dünyada pazarların ve rekabetin hızla artan ölçüde uluslar arası boyutlara ulaşması işletmeleri başarı için daha cesur ve yenilikçi olmaya, risk yönetimine daha çok önem vermeye yöneltmektedir. RİSK YÖNETİMİ başlığı altında ele alınan birinci bölümde; ”Risk Yönetiminin Temel Kavramları”, ”Risk Yönetiminin Gelişiminde Etkili Olan Faktörler”, “Yeni Yönetim ve Organizasyon Tekniklerinin Risk Yönetimindeki Yeri ve Önemi”, ”Risk Yönetiminde Yaklaşımlar” konuları; İŞLETMELERDE RİSKLERİN SINIFLANDIRILMASI başlığı altında ele alınan ikinci bölümde; ”Sosyal Riskler”, “Fiziki Riskler”, “Ekonomik Riskler”, “Süreç Riskleri”, “Maliyet Riskleri”, “Ürün Riskleri”, “Yönetim Kararlarına İlişkin Başlıca Riskler” konuları; İŞLETMELERDE RİSK YÖNETİM SÜRECİ başlığı altında ele alınan üçüncü bölümde; ”Risk Yönetiminde Planlama”, “Risk Yönetiminde Örgütleme”, “Risk Yönetiminde Yöneltme”, “Risk Yönetiminde Koordinasyon”, “Risk Yönetiminde Denetim” konuları; RİSK YÖNETİM TEKNİKLERİ başlığı altında ele alınan dördüncü bölümde; “Beyin Fırtınası”,”Neden-Sonuç Analizi”,”Pareto Analizi”,”Nominal Grup Tekniği”,”Çoklu Oylama”,”Kritik Yol Analizleri”,”Senaryo Analizleri”,”Varsayım Analizleri”,v.b. konuları; RİSK YÖNETİMİNİN SAĞLADIĞI FAYDALAR başlığı ile ele alınan beşinci bölümde; “Değer Yaratma Kültürü”, “Belirsizliği Yönetme”, ”Alternatifler Yaratma”, ”Sürekli Öğrenme”, ”Sistem Düzeyinde Düşünme”, “Dıştan İçe Doğru Stratejik Perspektif ”, “Açık Enformasyon Akışı”, “Uyum Sağlama”, “Doğru Karar Verme” konuları; METAL SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA ve SONUÇ niteliğinde olan bölümlerde;çalışmanın hem kuramsal hem de metal sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdeki uygulaması göz önünde tutularak genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.

There is one thing certain in the lifecycle of firms that is nothing is certain. In such a risky working environment, the major factor leading to the competitive advantage and the success for the firms is the risk management. The cases like changes in the market, technological backwardness, and rises in the number of competitors and also old-fashioned products just in one day are risk resources at the same time. Although it is possible to surpass the uncertainties in the current markets, firms in such a global market with tremendous competition at international arena, need to be more adventurous, innovative, and have tendency to give much value for risk management. In chapter one, i.e. RISK MANAGEMENT, we express “The principal concepts of risk management”, “The factors affecting the development of risk management”, “The position and importance of new management and organizational techniques in risk management”, and “The risk management approaches”; In chapter two, i.e. RISK MANAGEMENT CATEGORIES FOR FIRMS, we explain “ Social Risks”, “Physical Risks”, “Economic Risks”, “Process Risks”, “Cost Risks”, “Product Risks”, and “ Some Management Decision Risks”; In chapter three, i.e. RISK MANAGEMENT PROCESS OF FIRMS, we discuss “Planning in Risk Management”, “Organization in Risk Management”, “Trend in Risk Management”, “Coordination at Risk Management”, “Auditing in Risk Management”; In chapter four, i.e. RISK MANAGEMENT TECHNIQUES, we convey “The Brain Storming”, “Cause-Effect Analysis”, “Pareto Analysis”, “Nominal Group Technique”, “Multiple Voting”, “Critical Path Analysis”, “Scenario Analysis”, “Estimation Analysis” and etc.; In chapter five, i.e. THE BENEFITS OF RISK MANAGEMENT, “The Value Creation Culture”, “Management Of Uncertainties”, “Creating Alternatives”, “Continuous Learning”, “Thinking At The System Level”, “Strategic Perspective From Outside Towards Inside”, “Open Information Flow”, “Achieving Harmony”, “True Decision Making”; In the last chapter and conclusion, i.e. A PRACTICE FROM FIRMS IN METAL SECTOR AND CONCLUSION, we discuss the application of risk management issues for the firms from metal sector and make a broad-spectrum evaluation regarding the theory and practice.
Keywords: İşletmeler; Risk Yönetimi_İşletmeler