Bağlanma stilleri, kişilere bağımlı-bağımsız problem çözme ve sosyal etki arasındaki ilişkinin incelenmesi - Fidan, Reyyan Aybala (My University, 2024)
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri, kişilere bağımlı-bağımsız problem çözme tarzları ve sosyal etki düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen çalışmaya 18- 26 yaş arası 412 devlet üniversitesi eğitim fakültesi öğrencisi katılmıştır. Çalışma grubu. Kolayda örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Veriler Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ), Kişilere Bağımlı- Bağımsız Problem Çözme Ölçeği (KBBPÇÖ), Sosyal Etki Ölçeği(SEÖ) ve Kişisel Bilgi Formu(KBF) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü ANOVA, Kruskal Wallis-H, Pearson korelasyonu, çoklu doğrusal regresyon ve hiyerarşik regresyon kullanılmıştır. Korelasyon analizleri sonucunda güvenli bağlanma ile sosyal etki arasında negatif yönlü düşük düzey ve bağımlı problem çözme ile arasında pozitif yönlü düşük düzey ilişki tespit edilmiş, güvenli bağlanma ile bağımsız problem çözme arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Kaygılı/ kararsız bağlanma stili ile sosyal etki arasında pozitif yönlü orta düzey ve bağımsız problem çözme tarzı ile pozitif yönlü düşük düzey ilişki olduğu görülmüş, kaygılı/ kararsız bağlanma stili ile bağımlı problem çözme stili arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kaçınan bağlanma stili ile sosyal etki arasında pozitif yönlü düşük düzey, bağımsız problem çözme ile arasında pozitif yönlü düşük düzey ve bağımlı problem çözme arasında negatif yönlü düşük düzey anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sosyal etki ile kişilere bağımlı problem çözme tarzı arasında pozitif yönlü düşük düzey anlamlı ilişki bulunmuş, bağımsız problem çözme tarzı ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hiyerarşik yordama analizleri sonucunda, birinci modelde güvenli bağlanmanın sosyal etkiyi yordamadığı, kaçınan bağlanmanın pozitif yönde ve kaygılı/ kararsız bağlanmanın pozitif sosyal etkiyi yordadığı tespit edilmiştir. İkinci modelde kişilere bağımlı problem çözme değişkeni analize dahil edilmiş ve güvenli bağlanmanın negatif yönde, kaçınan bağlanmanın pozitif yönde, kaygılı kararsız bağlanmanın pozitif yönde ve kişilere bağımlı problem çözmenin pozitif yönde olmak üzere sosyal etkiyi anlamlı olarak yordadığı saptanmıştır.

This study was conducted to examine the relationships between attachment styles, independent-interdependent problem solving styles and social impact of university students. The study, which was carried out using the relational survey model, one of the quantitative research methods, involved 412 faculty of education students aged between 18 and 26. Study group was determined by convenience sampling. The data were collected using the Three Dimensional Attachment Styles Scale (TDSAS), the Interdependent-Independent Problem Solving Scale (IPSPS), the Social Impact Scale (SIS) and the Personal Information Form (PIF). Independent groups t-test, one-way ANOVA, Kruskal Wallis-H, Pearson correlation, multiple linear regression and hierarchical regression were used to analyse the data. As a result of correlation analyses, a negative low-level relationship between secure attachment and social impact and a positive low-level relationship between secure attachment and interdependent problem solving were determined, and no significant relationship was found between secure attachment and independent problem solving. There was a positive medium level relationship between anxious/ ambivalent attachment style and social impact and a positive low level relationship with independent problem solving style, and it was concluded that there was no significant relationship between anxious/ ambivalent attachment style and interdependent problem solving style. It was determined that there was a positive low-level relationship between avoidant attachment style and social impact, a positive low-level relationship between independent problem solving and interdependent problem solving, and a negative low-level relationship between avoidant attachment style and interdependent problem solving. There was a positive low-level significant relationship between social impact and interdependent problem solving style, but no significant relationship was found between it and independent problem solving style. As a result of the hierarchical prediction analyses, it was found that secure attachment did not predict social impact, avoidant attachment predicted social impact positively and anxious/ ambivalent attachment predicted social impact positively in the first model. In the second model, interdependent problem solving variable was included in the analysis and it was found that secure attachment predicted the social effect significantly in a negative direction, avoidant attachment in a positive direction, anxious/ ambivalent attachment in a positive direction and interdependent problem solving in a positive direction.
Examining the relationship between attachment styles, independent-interdependent problem solving and social impact
Keywords: Attachment behavior in children; bağımsız problem çözme; Bağlanma davranışı, Çocuklarda; Bağlanma stilleri; independent problem solving; interdependent problem solving; kişilere bağımlı problem çözme; Psikoloj; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; Psychology; social impact; sosyal etki Attachment styles