Oral hygiene evaluation in orthodontic practice - Sukhia, Hoshang Rumi (My University, 2000)
Bu çalışma ortodontik tedavi sırasında oral hijyenin değerlendirilmesi için yapıldı. Medikal ve sistemik kontraendikasyonları olmayan, Marmara Üniversitesi , Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti A.B.D nda segmental veya full ark teknikleri ile tedavi görmekte olup ; seviyeleme ,kanin retraksiyonu ,konsolidasyon ve son safha aşamalarından herhangi birinde bulunan 140 hasta ( 75 kız, 65 erkek) seçildi . Hastalar 3 ana yaş grubuna ayrıldı ; sırayla , 13-16 yaşlar,17-20 yaşlar ve 21-24 yaşlar . Kız-erkek oranı ilk grupta 21:20 , ikinci grupta 22:27, üçüncü grupta 22:20 idi. Hastalara beselenme alışkanlıkarı, genel fırçalama alışkanlıkları,fırçalama sıklıkarı ve oral hijyen prosedürleri ile ilgıli bir anket uygulandı . Her hasta için gingival index, gingival index sıklık dağılımı, kanama indexi,orto-plak index,periodontal cep derinliği ve periodontal cep derinliği sıklık dağılımı hesaplandı. Sonuçlar aşağıdaki gibiydi. 1. Her iki cinsiyet de iyi oral hijyen prosedürleri uygulamakta idi. Ancak ,erkeklere göre kızlar oral hijyen konusunda daha bilinçli idiler. 2. Ortodontik hastaların çoğu günde 2 kez diş firçaladıklarını belirttiler. 3. Ortodontik tedavi sırasındaki kanama indexi değerleri yaş, cinsiyet,beslenme ve fırçalama tekniklerinden etkilenmedi. 4. Ortodontik hastaların gingival index değerleri hafif-orta düzeyde enflamasyon ortaya koydu. Yaş, cinsiyet, beslenme ve fırçalama tekniği ile kıyaslandığında değerler önemsizdi. 5. Gingival index sıklık dağılımı ortodontik hastaların yarısında gingival durumun kötü olduğunu gösterdi. Yaş,cinsiyet, beslenme ve fırçalama tekniği önemsizdi. 6. Ortodontik hastaların periodontal cep derinliği değerleri normal sınırlar içerisin deydi, ancak derin cepler değerlendirildiğinde , bölgelerin yarısında derin cep olduğu bulundu. 7. Ortodontik tedavi sırasında hastalardan ölçülen plak indexi kötü-orta düzeyde oral hijyene sahip olduklarını gösterdi.Yaş,cinsiyet, beslenme ve fırçalama tekniğinin değerler üzerine etkisi yoktu. Sonuç olarak ,ortodontik tedavi esnasinda ,oral hijyen prosedürlerinin önemsiz bir etkisi vardır. This study was performed to evaluate oral hygiene during orthodontic treatment. The 140 patients (75 females and 65 males) were selected from Marmara University, Department of orthodontics, undergoing active orthodontic treatment with segmental or full arch appliances under the following phases i.e. leveling, canine retraction, consolidation and last stage. The patients were divided into 3 major age groups; 13-16 years, 17-20 years and 21-24 years, respectively. In the 1st group the male female ratio was 21:20, the 2nd group ratio was 22:27, and the 3rd group, ratio was 22:20. The patients were provided with a questionnaire concerning diet intake, general brushing habits, frequency of brushingoral hygiene procedures. The gingival index, gingival index frequency distribution, bleeding index, ortho-plaque index, periodontal pocket depth and periodontal pocket depth frequency distribution was calculated for each patient. The results were as following : 1. Both the sexes practiced good oral hygiene procedures. However, females showed more oral hygiene awareness as compared to their male counterparts. The majority of the orthodontic patients recorded that they brushed twice daily. 2. Bleeding index values during orthodontic treatment was not affected from age, sex, diet and brushing technique. 3. Gingival index values of orthodontic patients presented mild to moderate inflammation. The values were insignificant when compared to the age, sex, diet and brushing technique. 4. The Gingival index frequency distribution presented that in orthodontic patients half of the side were showing bad gingival conditions. Comparison with age, sex, diet and brushing technique was insignificant. 5. The periodontal pocket depth values of orthodontic patients were in normal range, but when considering deep pockets, their percentage exhibited that half of the sites had deeper pockets. 6. Plaque index of patients during orthodontic treatment presented that they had fair or average oral hygiene. The values were insignificant when compared to the age, sex, diet and brushing technique. As a conclusion, oral hygiene procedures have a mild to insignificant effect during active orthodontic treatment.
Keywords: DİŞ HASTALIKLARI; ORTODONTİ