Basım işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından risk faktörleri ve çözüm önerileri - Türkay, Ömer (My University, 2021)
Basım endüstrisi, tehlikeli birçok kimyasalın, kesici ve hareketli makina parçalarının kullanıldığı, iş sağlığı ve güvenliği bakımından oldukça risk barındıran bir iş alanıdır. Üretim aşamasında bulunan tehlikelerle birlikte bu tehlikelere bağlı riskler, ‘‘Proses Tehlike İncelemesi (PHA) İnceleme Yöntemi’’nden yararlanılarak oluşturulmuştur. Basım endüstrisine özgü risk altyapı envanteri çıkartılması ve oluşturulacak risk değerlendirmelerine katkıda bulunması amacıyla sektörde aktif olarak çalışan basım işletmelerine ziyaretler yapılmıştır. Ankara içerisinde 10 ve İstanbul içerisinde 2 olmak üzere toplam on iki basım işletmesinde araştırmalar yapılmıştır. Tehlikelerle riskler iş sağlığı ve güvenliği (İSG) durumlarına göre belirlenirken, işyerleri 4 grupta incelenmiştir. Bu gruplarda en fazla rastlanan risk durumları; el-kol yaralanmaları, cilt rahatsızlıkları, yangın ve uzuv kaybı şeklinde görülmüştür. Risk altyapı envanteri çalışmasıyla elde edilen sonuçlar ve bulgular ortam fiziksel ölçümleriyle desteklenmiştir. Sonuçlara göre maruziyetlerin genelinin fiziksel olduğu tespitlenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği açısından güvenli çalışma alanı ve bilinçli çalışanın değeri belirtilmiştir.

The printing industry is a very risky business area in terms of occupational health and safety, where many dangerous chemicals, cutting and moving machine parts are used. Along with the hazards present in the production phase, the risks associated with these hazards have been created using the Prehazard list (PHA) Analysis Method. In order to create a risk infrastructure inventory specific to the printing industry and to contribute to the risk assessments to be created, visits were made to the printing companies actively working in the sector. Researches were carried out in a total of twelve printing companies, 10 in Ankara and 2 in Istanbul. While hazards and risks are determined according to occupational health and safety (OHS) status, workplaces are examined in 4 groups. The most common risk situations in these groups are; hand-arm injuries, skin disorders, fire and loss of limbs. The results and findings obtained from the risk infrastructure stock work were supported by the abiotically of the environment. According to the results, it was determined that the general exposures were physical. In terms of occupational health and safety, the importance of a safe working area and conscious employee has been revealed.
Keywords: Basım endüstrisi; basım sektörü; iş güvenliği; İş güvenliği; iş kazaları; İş sağlığı; Job security; occupational accidents; Occupational health; occupational safety; Printing industry; printing sector; process hazard investigation; proses tehlike incelemesi; Risk durum envanteri; Risk status inventory