OBSTETRİDE YAYGIN DAMAR İÇİ KOAGÜLASYON: ETYOPATOGENEZ VE GÜNCEL TEDAVİ STRATEJİLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Obstetrik nedenlere bağlı olarak gelişen yaygın damar içi koagülasyon, nadir görülmesine rağmen morbidite ve mortalitesi oldukça yüksek seyreden klinik bir durumdur. Günümüzde yaygın damar içi koagülasyonun patofizyolojisi tam olarak aydınlatılamamış olup, bu nedenle etkili ve kalıcı tedavi yöntemleri henüz geliştirilememiştir. Bu derlemede, klinisyenin bakış açısıyla obstetrik pratikte karşımıza çıkan yaygın damar içi koagülasyon değerlendirilmiş ve güncel literatür bilgisi ışığında yaygın damar içi koagülasyonun etyopatogenezi, tanısal yaklaşımları ve tedavi alternatişeri tartışılmıştır

Disseminated intravascular coagulation related to obstetric conditions is rarely seen but is associated with high morbidity and mortality. Recently, pathophysiology of disseminated intravascular coagulation has not been understood well and, therefore, effective and permanent treatment strategies are missing. In this review, we try to discuss the etiology, current diagnostic approaches and management strategies of disseminated intravascular coagulation from the perspectives of clinicians.
DISSEMINATED INTRAVASCULAR COAGULATION IN OBSTETRICS: ETIOPATHOGENESIS AND UP TO DATE MANAGEMENT STRATEGIES SUMMARY
Keywords: Cerrahi