An assessment of the use of cartoons in political geography andgeopolitic - AKENGİN, HAMZA (My University, 2022)
The development of science and technology, and the intricacy and complexity of social relationships have led to the diversification of international relationships throughout the world. In particular, the fact that the relationships between societies and nations are based on their interests makes some parts of the world battlegrounds or centers of attraction. Policies developed to dominate or defend regions that have become centers of conflict or attraction fall under the field of political geography or its sub-discipline, geopolitics. Print and visual media are used extensively to inform the public about geopolitical events, including scientific books and articles, newspapers, documentaries, news programs, movies and cartoons. This study aims to analyze six examples of the use of cartoons to deliver messages about geopolitical issues to the public. This qualitative research technique. It is assumed that the cartoons used in the study are the primary source. Six cartoons from different periods are described in chronological order to illustrate the diversity of geopolitical understandings of events in different periods. A review of the literature analysis shows that cartoons convey geopolitical events clearly and concisely for readers.

Bir taraftan bilim ve teknolojinin gelişmesi diğer taraftan toplumsal ilişkilerin karmaşık hale gelmesi dünya genelinde gerek toplumsal, gerek devletlerarası ilişkilerin çeşitlemesine yol açmaktadır. Özellikle toplumlar ve devletlerarası ilişkilerin bir takım menfaat ilişkilerine dayanması dünyanın bazı bölgelerini, çatışma alanı veya çekim merkezi haline getirebilmektedir. Çatışma veya çekim merkezi haline gelen bölgelerin hâkimiyeti veya savunulması üzerinde geliştirilen politikalar siyasi coğrafya veya onun bir alt disiplini olan jeopolitiğin ilgi alanına girmektedir. Siyasi coğrafya veya jeopolitiğin ilgi alanına giren konuların kamuoyuna aktarım sürecinde yazılı ve görsel medya yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bilimsel kitap ve makaleler, gazete haberleri, belgeseller, haber programları, sinema filmleri ve karikatürler siyasi coğrafya ve jeopolitiğin ilgi alanına giren konuların topluma aktarılma sürecinde kullanılan araçlar arasındadır. Bu çalışmanın amacı siyasi coğrafya ve jeopolitik konularının kamuoyuna aktarımında karikatürlerin kullanımına örnekler vererek, kullanılan karikatürleri verdikleri mesaj/mesajlar bakımından analiz etmektir. Araştırma nitel araştırma tekniğine göre tasarlanmıştır. Çalışmada kullanılan karikatürlerin birinci el kaynak olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada siyasi coğrafya ve jeopolitikle ilgili mesajlar içeren 6 adet karikatür kullanılmıştır. Tarihi süreç içerisinde ortaya çıkan siyasi ve jeopolitik anlayışları açıklamak amacıyla birbirinden farklı zaman dilimlerine ait karikatürler seçilmiştir. Karikatürlerin konu edindiği olaylar analiz edilirken kronolojik bir sıra izlenmiştir. Yapılan literatür analizi sonunda karikatürlerin verdikleri mesajlar bakımından siyasi coğrafya ve jeopolitiğin konusu olan olayları çok kısa ve net bir bakış açısı ile okuyucuya aktardığı anlaşılmaktadır.
Siyasi coğrafya ve jeopolitikte karikatürlerin kullanımı üzerine bir değerlendirme
Keywords: Political Geography; Geopolitics; Political Cartoons; Critical Geopolitics; Iconography; Siyasi Coğrafya; Jeopolitik; Siyasi Karikatür; Popüler Jeopolitik; İkonograf