Pozitif psikoloji bağlamında duygu düzenleme süreçlerinin kişilerarası iletişime etkisi - Talay, Seda (My University, 2021)
POZİTİF PSİKOLOJİ BAĞLAMINDA DUYGU DÜZENLEME SÜREÇLERİNİN KİŞİLERARASI İLETİŞİME ETKİSİPozitif psikoloji, bireyin yaşamında negatif olanı en aza indirme ve pozitif olanı artırma amacını taşıyan bir çalışma alanıdır. Geleneksel psikolojinin uzun yıllar bireyin sadece negatif yönlerini klinik müdahalelerle iyileştirmeye çalışması, bireyin yaşamında olumlu yönleri ele alan pozitif psikolojinin öneminin anlaşılmasını sağlamıştır. Geleneksel psikolojinin yetersiz kaldığı yerde ona eşlik edebilecek ve onu tamamlayacak pozitif psikoloji, duygu düzenleme sürecinde bireyler için bir yol göstericidir. Duygu düzenlemenin bebeklik döneminde başladığı göz önüne alındığında özellikle çocukluk döneminde bireye duygularını doğru şekilde nasıl düzenleyeceğinin öğretilmesi gerekmektedir. Çocukların duygularını düzenlemeyi öğrenmelerinin en etkili yollarından biri eğitici çizgi filmlerdir. Bu çalışmada, pozitif psikoloji bağlamında duygu düzenleme süreçlerinin kişilerarası iletişimi nasıl etkilediğini açıklamak için öncelikle literatür çalışmasına yer verilmiştir. Ardından da yayınlandığı dönemin ünlü çizgi filmleri olan Heidi ve Ninja Kaplumbağalar adlı iki çizgi filmin bazı bölümleri içerik analizi yapılarak açıklanmıştır. Analizde pozitif psikolojinin bireyin duygularını düzenlemesinde önemli araç olduğu; sayesinde iyi oluş, mutluluk, iyimserlik, şefkat ve yaşam doyumu gibi hem kişinin kendisine hem de başkalarına yönelik olumlu duygu ve durumların arttığı sonucuna varılmıştır. Pozitif psikolojinin amacı göz önüne alındığında çizgi filmlerin bu amaca yönelik uygun içeriklerle hazırlanması ve çocuklara duygu düzenlemelerinde yol gösterici senaryolarla zenginleştirilmesi gerektiği görülmüştür. Analizden elde edilen bilgiler doğrultusunda çalışmanın sonuç kısmında da birtakım öneriler sunulmuştur.

THE EFFECT OF EMOTION REGULATION PROCESSES ON INTERPERSONAL COMMUNICATION IN THE CONTEXT OF POSITIVE PSYCHOLOGYPositive psychology is a field of study that aims to minimize the negative and increase the positive in the individual's life. For many years, traditional psychology's efforts to improve only the negative aspects of the individual with clinical interventions have led to the understanding of the importance of positive psychology, which deals with the positive aspects of the individual's life. Positive psychology, which can accompany and complement traditional psychology where it is insufficient, is a guide for individuals in the process of emotion regulation. Considering that emotion regulation begins in infancy, it is necessary to teach individuals how to regulate their emotions correctly, especially during childhood. Educational cartoons are one of the most effective ways for children to learn to regulate their emotions. In this study, first of all, a literature study is included to explain how emotion regulation processes affect interpersonal communication in the context of positive psychology. Then, some parts of two cartoons, Heidi and Ninja Turtles, which were the famous cartoons of the period they were published, were explained by making content analysis. In analysis, positive psychology is an important tool in regulating the emotions of the individual; It has been concluded that positive emotions and situations, such as well-being, happiness, optimism, compassion and life satisfaction, both for oneself and for others, have increased. Considering the purpose of positive psychology, it has been seen that cartoons should be prepared with appropriate content for this purpose and enriched with scenarios that guide children in emotion regulation. In line with the information obtained from the analysis, some suggestions were presented in the conclusion part of the study.
Keywords: Duygu; Duygu Düzenleme; Emotion; Emotion Regulation; Interpersonal Communication; Interpersonal relations; Kişilerarası İletişim Psychology; Kişilerarası ilişkiler; Positive Psychology; Pozitif Psikoloji; Psikoloji; Psikolojik yönleri; Psychological aspects