ISO/ TS 16949:2002 otomotiv kalite yönetim sistemi ve bir otomotiv yan sanayi firmasında uygulamaları - Erdoğan, Özer (My University, 2008)
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte gerek yurt içi pazarlarda gerekse yurtdışı pazarlarda yoğun bir rekabet yaşanmaktadır. Bu rekabet, firmaları kaliteli ve talep edilebilir ürün üretmek durumunda bırakmıştır. Müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin tam olarak karşılanması, istenen kalitede ürünün veya hizmetin zamanında ve doğru olarak teslim edilmesi firmalara rekabet ortamında ayrıcalık kazandırmaktadır. Rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerden biri olan otomotiv sektöründe yer alan üreticiler bu rekabet ortamında gerek kalite gerekse fiyat konusunda belirli seviyeler yakalayabildikleri takdirde bu sektörde uzun yaşabileceklerdir. Bu nedenle küçülen dünya pazarında söz sahibi olmak için kalite faaliyetlerine verilen önem her geçen gün artmaktadır ve dünyanın her yerinde kabul gören kalitede ürün ve hizmet gerçekleştirilmektedir. Tüm dünyada kabul edilen ürün veya hizmetin verilebilmesi için oluşturulan kalite yönetim sistemleri ISO/ TS 16949:2002 ile tek bir çatı altında toplanmıştır. Ve bu sisteme sahip olan firmalar dünya pazarında yer bulmuş olup içinde bulundukları rekabet ortamında tercih edilebilmek ve istenen kalitede ürün veya hizmeti verebilmek için iyileştirme çalışmalara büyük önem vermektedirler. Depends on the improving technology highly intensive competative has been held in the domestic market seven foreings. This competative made force the firms that manufacture the quality and demandable product. Meeting the customer expectations and needs well and delivering the well quality product or services in time and in rights made gain the firms pravilige in the competative markets. The manufacturers that has been held in automotive sector, which is a highly intesive competatible market, will be survived long according to catch the well price level and even quality level. In this case, the importance of the quality facilities are developping everyday and the product and service quality will be accepted all over the world because of the willing of the firms to be leader. The quality management system which has been made to be given global product and global service is United with ISO/ TS 16949:2002. The firms which own this quality system take place in the highly intensive competible markets and they give more importance to improve their products and services which depends on the customer expectations and global factors.
Keywords: Otomotiv_İşletmeler_Kalite Yönetimi; Toplam Kalite Yönetimi