Makamsal olarak okunan Kur’an-ı Kerim’in insanların duygusal durumları üzerindeki etkisi - Çağman, Tahir (My University, 2022)
Musikinin insanlar üzerindeki etkilerine dair malumatlar binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bu çalışmada özellikle makamların insanlar üzerindeki etkileri günümüz teknolojileri kullanılarak incelenmiştir. Sağlıklı sağ el baskın 11 katılımcıya (6 kadın, 5 Erkek) saba, uşşak, rast, segah ve hicaz makamlarında Kur’an kayıtları dinletilmiş ve duygularla ilgili korteks olan prefrontal korteksteki etkileri fNIRS ile görüntülenmiştir. Çalışmanın sonucunda makamlarla dinledim (resting) durumları arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Hicaz makamı haricindeki diğer makamlarla dinlenim durumu arasında farklı düzeylerde anlamlı farklılıklar meydana gelmiştir. Bu da bize şunu gösteriyor ki, farklı makamlarda okunan Kur’ân-ı Kerîm insanlar üzerinde farklı tesirlere neden olmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm manasına uygun makamlarla okunduğu takdirde dinleyenler üzerindeki etkileri artacaktır. Daha önce Kur’ân-ı Kerîm üzerinde böyle bir çalışmanın yapılmamış olması, model oluşturma bakımından karşılaştığımız zorluklardan en önemlisiydi. Elinizdeki bu çalışmanın, bundan sonra yapılacak çalışmalara yol göstermesini umuyoruz.

Information about the effects of music on people goes back thousands of years. In this study, the effects of maqams on people were examined using today's technologies. 11 healthy right-handed participants (6 females, 5 males) listened to Quran recordings in saba, uşşak, rast, segah and hicaz makams and their effects on the prefrontal cortex, the cortex related to emotions, were monitored by fNIRS. As a result of the study, a significant difference was observed between the makams and the resting situations. There were significant differences at different levels between the resting status and the other makams, except for the Hicaz makam. This shows us that the Qur'an recited in different maqams causes different effects on people. If the Qur'an is recited with the appropriate maqams, its effects on the listeners will increase.
Keywords: Art; Dini Musiki; Duygu; Emotion; fNIRS; History; Islam; İslam; Kuran; Makam; Neurology; Nöroloji Maqam; Qur’an; Reciting; Religious Music; Sanat; Tarih; Tilavet