Moral responsibility : competence and the case of psychopathy - Çap, Hilal Nisa (My University, 2022)
Bu çalışmada ahlaki sorumluluk sorununu ele alacağım. Ahlaki sorumluluk sorununun bir parçası olarak, ahlaki yetkinlik bağlamında psikopati örneğine odaklanacağım. Uyumluluk görüşünü savunanlar, psikopatların davranışlarından ahlaki olarak sorumlu tutulmadığını öne sürerler. Bunun nedeni, psikopatların ahlaki açıdan yetkin olmamaları yani; ahlaki değerleri tanıyamadıklarına ve uygun bir şekilde karşılık veremediklerine olan inançtır. Bu anlayıştan yola çıkarak, tezimin odak noktasını psikopatların ahlaki olarak davranışlarından sorumlu tutulup tutulamayacağı sorusu üzerine yoğunlaştıracağım. Bunu yaparken, sorumluluğun akıl sağlığı sorununu ve psikopatların akıl sağlığı açısından deli mi ya da kötü bireyler mi olduğunu tartışacağım. Psikopatların deli olduğunu, ancak hastalıklarının onların kötü oldukları gerçeğini değiştirmediğini savunacağım. Sonuç olarak, ahlaki açıdan psikopatların sorumlu olabilecekleri gibi, eylemlerinin sonuçlarından da yükümlü oldukları sonucuna varacağım.

In this thesis, I will examine the problem of moral responsibility. Within this problem, I will focus on moral competence and the case of psychopathy. From the compatibilist point of view, psychopaths are not considered morally responsible for their behavior. Because it is assumed that psychopaths are morally incompetent; that they are unable to recognize and respond to moral considerations. This thesis will therefore examine whether or not psychopaths are morally responsible for their behavior. In doing so, I will discuss the sanity problem of responsibility and whether psychopaths are mad or whether they are bad. I will try to argue that psychopaths are mad, but their disorder does not diminish the fact that they are evil. I will conclude that while they can be responsible, they are also accountable for their actions.
Keywords: Ahlak; Ahlaki Sorumluluk; Compatibility; Ethics; Felsefe; Philosophy; Psikopati; Psychopathy; Responsibility; Sorumluluk; Uyumluluk Görüşü Moral Responsibility