TiO2 nanoparti̇külleri̇ni̇n yüksek karbondi̇oksi̇t ve sıcaklık koşullarında zebra balığı (Danio Rerio, Hami̇lton, 1822) üzeri̇ndeki̇ toksi̇koloji̇k etki̇leri̇ni̇n beli̇rlenmesi̇ - Çakır, Banu Ülkü (My University, 2023)
Küresel iklim değişikliği nedeniyle atmosferdeki mevcut karbondioksit miktarı ve sıcaklık seviyeleri her geçen gün artmakta ve bu artış sucul ekosistemleri etkilemektedir. Ayrıca nanoteknolojinin artan uygulamaları sonucu endüstride büyük miktarlarda nanopartikül üretimi mevcuttur. Nanomateryaller en az bir boyutu 100 nanometreden daha küçük yapısal bileşenlere sahip maddelerdir ve yaklaşık 1 ila 100 nanometre arasında en az iki boyuta sahip olan nanopartikülleri içerir. Üretilen nanopartiküllerin doğrudan ve dolaylı olarak sucul ekosistemlere karışması kaçınılmazdır. Ancak giderek yükselen karbondioksit ve sıcaklık seviyesinin metal nanopartiküllerinin toksisitesini etkileyip etkilemediği veya nasıl etkileyeceği belirsizdir. Bu çalışmada gelecekte küresel iklim değişikliği sonucu yükselmesi beklenen karbondioksit düzeyinin ve sıcaklığın günümüzde yaygın olarak kullanılan titanyum dioksit (TiO2) nanopartiküllerinin toksisitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve ileride ekosistemlerde oluşması beklenen etkilerinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır.

Due to global climate change, the amount of carbon dioxide present in the atmosphere and temperature levels are increasing day by day and this increase affects aquatic ecosystems. Additionally, as a result of the increasing applications of nanotechnology, large amounts of nanoparticles are produced in the industry. Nanomaterials are substances with at least one structural component smaller than 100 nanometers in size, and include nanoparticles having at least two dimensions between approximately 1 and 100 nm. It is certain that produced nanoparticles will directly and indirectly contaminate aquatic ecosystems. However, it is unclear whether and how increasing carbon dioxide and temperature levels will affect the toxicity of metal nanoparticles. The aim of this study to investigate the effects of carbon dioxide level and temperature, that is expected to increase in the future as a result of global climate change, on the toxicity of titanium dioxide (TiO2) nanoparticles, which are widely used today, and to reveal the effects expected to occur in ecosystems in the future.
Determination of the toxicological effects of TiO2 nanoparticles on zebrafish (Danio Rerio, Hamilton, 1822) under high carbon dioxide and temperature conditions
Keywords: Akuatik toksikoloji; Climate Changes; Çevresel Etkiler; Deniz biyolojisi; Deniz Ekolojisi; Environmental Aspects; Genotoksisite; Genotoxicity; Global climate change; Global warming; Histopathology; Histopatoloji; İklim Değişikliği; Küresel ısınma; Küresel iklim değişikliği; Marine biology; Marine Ecology; Nanomaterials; Nanomateryaller; Titanium dioxide nanoparticles; Titanyum dioksit nanopartikülleri Aquatic toxicology