Akademisyenlerin bakış açısıyla öğretmenlik mesleği tutum ve değerler yeterlik alanının din eğitimi bağlamında incelenmesi - Sevgi, Gülender (My University, 2021)
Öğretmen yeterlikleri, öğretmenlik mesleğini etkin ve verimli bir biçimde yerine getirebilmek için sahip olunması gereken bilgi, beceri ve tutumları ifade etmektedir. Öğretmen yeterliklerine ilişkin Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son çalışma 2017 Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri’dir. Bu belgede yer alan yeterlik alanlarından biri Tutum ve Değerler Yeterlik Alanıdır. Tutum ve değerler yeterlik alanı, öğretmenin millî, manevi ve evrensel değerlerini; öğrenci, meslektaş, aile ve eğitimin diğer paydaşları iletişim ve iş birliğini; öğrencilere yaklaşımını; kişisel ve mesleki gelişimini içermektedir. Öğretmenin sahip olduğu kişilik, tutum ve değerlerin, tüm eğitim sürecine doğrudan ve dolaylı şekilde etki ettiği göz önüne alındığında 2017 Öğretmen Yeterlikleri’nde, tutum ve değerler yeterlik alanının temel yeterlik alanlarından biri olarak belirlenmesi önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Din eğitiminin, içeriği bakımından bizatihi tutum ve değerleri öğrencilere kazandırmayı amaçlaması, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmenleri için tutum ve değerler alanına ilişkin yeterlikleri daha görünür kılmaktadır. Bu çalışmada tutum ve değerler yeterlik alanı, Din Eğitimi akademisyenlerinin bakış açısıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmenlerin sahip olması gereken tutum, değer ve nitelikler bakımından ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı tutum ve değerler yeterlik alanının yeterliliğini ve işlevselliğini araştırmaktır. Bu amaca ilişkin 12 akademisyen ile yarı yapılandırılmış mülakat soruları üzerinden derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerden hareketle tutum ve değerler alanının müstakil bir alan haline getirilmesi akademisyenler tarafından olumlu bir gelişme olarak nitelendirirken; teorisinin geliştirilmesi ve pratik olarak öğretmen yetiştirme sistemine yansıtılması gerektiği düşünülmektedir.

Teacher competencies refer to the knowledge, skills, and attitudes that must be possessed to fulfill the teaching profession effectively and efficiently. The last study conducted by General Competencies for the Teaching Profession on teacher competencies is the 2017 General Competencies for Teaching Profession. One of the competence areas included in this document is the competency domain of attitudes and values. The competency domain of attitudes and values includes the national, moral, and universal values of the teacher; communication and cooperation with students, colleagues, families, and other contributors of education; his approach to students; includes personal and professional development. Considering that the personality, attitudes, and values of the teacher directly and indirectly affect the whole education process, it can be considered as an important development that the competency domain of attitudes and values is determined as one of the main competence areas in the 2017 Teacher Competencies. The fact that religious education aims to provide students with attitudes and values in terms of its content makes the competencies in the field of attitudes and values more visible for vocational course teachers of Religious Culture and Moral Knowledge and Imam-Hatip High Schools. In this study, the field of attitude and values proficiency is discussed in terms of the attitudes, values, and qualities that Religious Culture and Moral Knowledge and Imam-Hatip High Schools vocational course teachers should have from the point of view of the Religious Education Department academics. In this context, the aim of the study is to investigate the adequacy and functionality of the attitude and values competence area. For this purpose, in-depth interviews were conducted with 12 academicians through semi-structured interview questions. Based on the data obtained, making the field of attitudes and values an independent field is considered as a positive development by the academicians; It is thought that the theory should be developed and practically reflected in the teacher training system.
Keywords: Attitude and Values Competency Domain; Din eğitimi; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi Öğretmenleri General Competencies for Teaching Profession; Öğretmenler; Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri; Religious education; Teacher of Religious Culture and Moral Knowledge and Imam-Hatip High Schools; Teachers; Tutum ve Değerler Yeterlik Alanı