Alaşımsız dökme demirlerin aşınma özelliği - Bilici, M. Kemal (My University, 2004)
ALAŞIMSIZ DÖKME DEMİRLERİN AŞINMA ÖZELLİĞİ Günümüzde dökme demirler geniş kullanım alanlarıyla yaşantımızda büyük bir yer edinmişlerdir. Dökme demirlerin üstün mekanik özellikleri ve diğer önemli özelliklerinin yanı sıra fiyatlarının da alternatiflerine göre düşük olması sayesinde tercih sebebi olmuşlardır.Mühendislik malzemeleri içinde gri dökme demirlerin özel bir yeri vardır. Gri dökme demirler demir esaslı metaller arasında en düşük döküm ısısına sahip olmalarına dökme demirler ailesinde özel bir yerleri olmasının nedenlerinden bir tanesidir Küresel grafitli dökme demirler ise, çeliğin mekanik özelliklerine ve dökme demirin üstün özelliklerine sahip yeni bir dökme demir grubu olarak tanımlanır. Küresel grafitli dökme demirler, yüksek mukavemet ve tokluk ile mükemmel dökülebilirliklerinin yanı sıra yüksek korozyon ve aşınma direnci, düşük üretim maliyeti yüksek işlenebilirlik ve sönümleme kabiliyetleri nedeniyle kullanım alanlarını her geçen gün biraz daha genişletmektedir. Günümüzde dökme demirler özellikle otomobil endüstrisinde; krank milleri, vites dişlileri, egzoz sistemleri vs. yerlerde kullanılır. Bu çalışmada gri dökme demir ve küresel grafitli dökme demirin metal-metal aşınma davranışları incelenmiştir. Oda sıcaklığında yapılan metal-metal aşınma deneyinde; AISI D2 çeliği üzerinde, 30 N yük uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan aşınma deneylerinde küresel grafitli dökme demir numunelerinde aşınma davranışları birbirine yakın olduğu görülmüştür. Fakat gri dökme demirde ise kaba lamel içeren numunenin diğer numunelere göre, aşınma direncinin çok düşük olduğu görülmüştür. Temmuz, 2004 M.Kemal BİLİCİ

WEAR PROPERTIES OF AN ALLOY CAST IRON Today, cast irons have a wide range of use. Cast irons have good mechanical properties, they are preferred since their costs are lowyer than their alternatives in addition to their other importent properties. Gray cast irons have a special place in engineering materials. Having lowest casting temperature among the ferrous metals is only one of the resons for being a special place inside the cast iron family. Ductile iron are relatively new group of cast irons, which combine the mechanical properties of steel with the fabrication properties of cast iron. Ductile irons besides having high strength, thoughness and castability, their high corrosion and wear resistance, low cost, high machinability and damping characteristics are continuously increasing their applications. Today ductile irons are succesfully used in the automotive industry as crankshafts, gears, exhaust systems and engine connecting rods. In this study, metal-metal wear behavior of gray cast irons and ductile irons were investigated. Metal-metal wear tests were performed at ambient temperature against a AISI D2 steel disc without lubricant and applicatian under 30 N load. Metal-metal were tests ductile irons and results also same worth. However gray cast iron were result more less wear resistange. Temmuz, 2004M.Kemal BİLİCİ
Keywords: Dökme Demirler; Metaller_Aşınma