Batumlu Hüseyin Efendi'nin Mecmūʻa-i ʻAşk adlı eseri (inceleme-metin) - Ergü, Esra (My University, 2022)
XIX. yüzyılda tertip edildiği düşünülen mecmuamız Konya Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi 12760 numarada Mecmū¤a-i ¤Aşk ismiyle kayıtlıdır. Çalışmamız tüm mecmuanın transkribe edilmesi ve metnin incelenmesinden meydana gelmektedir. Mecmuada Farsça şiirler dâhil toplam 215 adet şiir mevcuttur. Yalnızca 3 adet Farsça şiir yer almaktadır. Şiirlerimizden 171 şiirin şairi bellidir. Genel olarak gazel nazım şekliyle yazılmış olan şiirlerin yanı sıra kıt’a, nazm, beyt, müseddes gibi nazım şekillerinden de şiirler yer almaktadır. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde mecmuanın yazıldığı devrin genel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. II. bölümde mecmuanın muhtevası, mürettibin seçtiği şairler, şiir sayıları ve şiir özellikleri incelenmiştir. Son bölümde ise mecmua metni kurulurken izlenilen yol, nüsha tavsifi ve transkripsiyonlu metin yer almaktadır

Our journal, which is thought to have been organized in the XIX. century, is registered in Konya Koyunoğlu City Museum and Library under the name of Mecmū¤a-i ¤Aşk under the number 12760. Our study consists of transcribing the entire journal and examining the text. There are a total of 215 poems in the magazine, including Persian poems. There are only 3 Persian poems. Although the poet of 43 of the poems is not known, the poet of the remaining 171 poems is certain. In addition to the poems written in the ghazal type in general, there are also poems from genres such as kıt'a, nazm, beyt and müseddes. Our study consists of three main sections. In the introduction, information is given about the general characteristics of the period in which the magazine was written. In the second part, the poets selected by the inventor, the numbers of the poems and the characteristics of the poem are examined. In the last section, the path followed when establishing the text of the journal, the copy description and transcripted text are included.
Keywords: Batumlu Hüseyin Efendi; Divan; History and criticism; Mecmua; Mecmūʻa-i ʻAşk; Mecmūʻa-i ʻAşk al; Poem; Şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı