Mega Şehir İstanbul İçin Ekstrem Basınç Değerlerinde Partikül Madde (PM10) Değişiminin_x000D_ Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı; Mega Şehir İstanbul için 01 Mart 2013 ile 01 Mart 2019 tarihleri arasındaki6 yıllık periyodda Atatürk Uluslararası Havalimanı’nda ölçülen ekstrem basınç değerlerinin ölçüldüğügündeki basınç değerleri ile, bu havalimanına en yakın konumdaki hava kalitesi ölçüm istasyonu olanYenibosna Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’ndan elde edilen PM10 değerleri arasındaki ilişkiyiaraştırmaktır. Meteorolojik veriler, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)’den, PM10 değerleri deÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan temin edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu periyodda en yüksekbasınç değeri 1040 hPa olarak 08 Aralık 2016 tarihinde, en düşük basınç değeri de 990 hPa olarak 18Ocak 2018 tarihinde ölçülmüştür. Bu iki ekstrem gün için meteorolojik analiz (yer kartı, 850 hPa,İstanbul’a ait sounding verisi, uydu görüntüleri) yapılarak, PM10 değerlerinin değişimi bu iki gün içinanaliz edilmiştir. En yüksek basıncın ölçüldüğü 08 Aralık 2016 için korelasyon katsayısı -0,74 ve endüşük basıncın ölçüldüğü gün olan 18 Ocak 2018 için korelasyon katsayısı 0,29'dur. Elde edilensonuçlara göre, en yüksek ve en düşük basınç değerlerinin ölçüldüğü günlerdeki saatlik basınçdeğişimleri ile saatlik ortalama PM10 değerleri arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Bu PM10’dekideğişimin doğrudan basınca bağlı olmadığını, diğer meteorolojik parametrelerin de etkili olabileceğidurumların mevcut olduğunu göstermektedir.

The aim of this study is analyzing the particulate matter (PM10) concentrations on the days_x000D_ when extreme pressure values are measured for Mega City Istanbul. This study covers the 6-year period_x000D_ between March 01, 2013 and March 01, 2019. Meteorological data were obtained from the Turkish_x000D_ State Meteorological Service (TSMS). The values of air pollutants (PM10) are obtained from the_x000D_ Ministry of Environment and Urbanization. According to the results, the highest pressure value was_x000D_ measured on December 08, 2016 with 1040 hPa and the lowest pressure was measured on January 18,_x000D_ 2018 with 990 hPa in this 6-year period. For these two extreme days, meteorological analysis (synoptic_x000D_ card, 850 hPa, sounding data from Istanbul, satellite imagery) was performed and the changes in the_x000D_ values of air pollutants were analyzed. According to the results, there was no significant change at the_x000D_ particulate matter (PM10) concentrations measured on the days when the highest and lowest pressure_x000D_ values were measured compared to the average PM10 values of the city. The correlation coefficient is -_x000D_ 0.74 for December 08, 2016, when the highest pressure was measured, and 0.29 for January 18, 2018,_x000D_ when the lowest pressure was measured. According to the results, there was no significant relationship_x000D_ between hourly pressure changes and hourly mean PM10 values on the days when the highest and lowest_x000D_ pressure values were measured. This result shows that the change in PM10 is not directly dependent on_x000D_ pressure and there are situations where other meteorological parameters may also be effective.
Investigation of the Relationship Between Extreme Pressure Values and Particulate Matter (PM10) Values for Megacity İstanbul