Giyim tasarımında minimalizm - Vardar, Deniz (My University, 2015)
Minimalizm, düşünce ve yaşam biçimini etkilemiş bir akım olarak, sanat, bilim, felsefe ve din gibi alanlarda benimsenmiştir. Bu çalışmada, Minimalizm’in ortaya çıkışı ve Modernizm Dönemi ile ilişkisi irdelenerek, tarihten günümüze giyim tasarımına yansımaları değerlendirilmiş, tasarımcı ve koleksiyonlar incelenmiştir. Tezin Birinci bölümünde, problemin tanımı yapılmış, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde Minimalizm kavram ve felsefesi açıklanmış, Minimalizm öncesi Modernizm Dönemi’nde ortaya çıkan sanat akımlarından bahsedilmiş ve örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde Minimalizm’in farklı sanat alanlarında ortaya çıkışı ve etkisi araştırılarak, örneklerle sunulmuştur. Dördüncü bölümde, Giyim tasarımında, Sanayi ve Fransız Devrimiyle başlayan ve Modernizm döneminin sonuna kadar devam eden sadeleşme süreci araştırılmıştır. Minimalizm’in giyim tasarımına ne şekilde yansıdığı açıklanarak, tasarımcıların Minimalist uygulamalarından bahsedilmiştir. 21. Yüzyıla kadar geçen süreçte giyim tasarımında minimalizmin diğer sanat akımlarıyla etkileşimleri incelenmiştir. 21. Yüzyılda Minimalizm’in etkisindeki tasarımcı ve markaların koleksiyonlarından örnekler sunularak, seçilen tasarımlar, kavram, biçim, renk, detay, baskı ve desen unsurları doğrultusunda detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde, Giyim Tasarımında Minimalizm genel olarak değerlendirilmiş ve incelemeler sonucunda ortaya çıkan saptamalar belirtilmiştir. Anahtar Sözcükler: Minimalizm, Minimal Sanat, Giyim Tasarımında Minimalizm, Minimalist Stil

Minimalism, has been accepted in areas such as ; art, science, philosophy and religion as an art movement which has influenced the thougth system and the life style of people. In this study, the emergence of Minimalism and its relation with the Modernism era are analysed and the Minimalist reflections of Fashion Design throughout history are investigated through the work of designers and collections. In the first part of the thesis, the aim, scope, and the method of the study are explained. In the second part, the concept and the philosophy of Minimalism are explained and art movements which had occured in the Modernism era are explained and exemplified. In the third part, the emergence and impact of Minimalism on different branches of art are investigated and exemplified. In the fourth part, the Reduction Era which started with the Industrial Revolution and the French Revolution and lasted till the last decade of Modernism is investigated. The Minimalist applications of the fashion designers and the reflections of Minimalism on designs are mentioned. The interactions of Minimalism with the other art movements until 21st century are investigated. The selected designs are evaluated thoroughly in elements of notion, shape, colour, detail, print and pattern by exemplifing pieces of collections of Minimalist designers and brand names of the 21st century. In the fifth part, a general evaluation of Minimalism in Fashion Design is given and statements based on the results of the evoluation are presented. malism, Minimal Art, Minimalism in fashion design, Minimalist sytle
Keywords: Giyim Tasarımı; Giyim Tasarımında Minimalizm; Minimal Sanat; Minimalist Stil; Minimalizm; Tekstil; Türkiye; Türkiye - Tarih