Yerel yönetimlerde reklam kampanyalarının seçmen tutumu üzerindeki rolü - Yöndemli, Ferhat (My University, 2015)
Siyasal reklam; siyasal pazarlama ekseninde siyasi parti, lider ve adayın toplum nazarında aktif ve etkin olduğuna dair medya kuruluş ve araçları vasıtası ile gerçekleştirilen bir tür siyasi mesaj iletme aracıdır. Bu bağlamda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkla seçim dönemlerinde siyasi parti ve adayların oy marjını artırmaları adına siyasal reklam kampanyaları sıklıkla karşımıza çıkar. Günümüzde özelliklede dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler ekseninde bir adım daha ileriye taşınan siyasal reklam faaliyetleri artık sadece radyo ve televizyon gibi medya unsurları ile sürtülememekte olup gazete, internet haber sağlayıcıları, internet partalları ve sosyal medya unsurları vasıtası ile etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Siyasi parti ve adayların oy hanelerindeki oyların artışını gerçekleştirmek adına sürdürdükleri siyasi reklam kampanyalarının, seçmen tutumu üzerinde büyük rolü bulunmakla birlikte günümüzde birçok seçmenin görsel ve yazılı meydanın yanı sıra sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile geniş halk kitlelerine ulaştırılan siyasal reklamlar vasıtası ile siyasi tutumları şekillendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; seçmenlerin oy verme davranışında siyasi reklamların rolünün belirlenmesidir. Bu nedenle çalışmada, seçmen davranışlarında etkili olan siyasi reklamlar faaliyetlerine yönelik literatür taraması gerçekleştirilmiş ve yerel yönetimlerde reklam kampanyalarının Nevşehir ilinde ikamet eden seçmen tutumu üzerindeki rolü araştırılmıştır. Araştırma kapsamında ayrıca Faktör, One-Way ANOVA ve Independent Samples t- Test analizlerinin kullanılmış olup geliştirilen bu yöntemler aracılığı ile siyasal reklamların Nevşehir ilinde ikamet eden seçmen tutumu üzerindeki rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. men, Siyasal Pazarlama, Siyasal Reklam

Political party in political advertising political marketing axis, performed by means of a kind of leaders and active and media institutions and instruments that are active in the eyes of society is the candidate's political message forwarding tool. In this context, our country, as well as all over the world in the name of increasing the political parties and candidates of the vote margin in the election period cyclin political campaigns often confront us. A step today, especially experienced in the world in technological advances axis further transported political advertising activities is far from being just a rub with media elements such as radio and television, newspapers, internet news providers are maintained in an effective way by means of the internet ratty and social media elements. Political parties and candidates of the vote, political ads that reach the masses with political advertising campaign waged on behalf achieve the increase of the voting electorate attitude today many voters visual and written challenge, as well as although a large role on the social networking sites via their households are shaping political attitudes through. The aim of this study was to determine the role of political ads in the voting behavior of the electorate. Therefore, this study was carried out in voter behavior in the literature for effective political advertising activities and the role of local government in the advertising campaigns of Nevsehir on the attitude of voters residing in the province were investigated. Factors involved in this study also, the One-Way ANOVA and Independent Samples t-test was used to analyze the methods developed through political ads of Nevşehir province was found on the role of voters residing in attitude. Voters, Political Marketing, Political Advertising
Keywords: Reklam; Seçim; Yerel yönetimler